Čtyři pískovcové plastiky znázorňující roční období jaro, léto, podzim a zimu a tři dekorativní vázy, umístěné na římse jedné z budov kadaňské radnice nazvané Slunce na centrálním Mírovém náměstí, nechá město zrestaurovat. Důvodem je špatný stav soch a váz, alegorii podzimu hrozilo dokonce zřícení. Obnovy se dočkají také čtyři pískovcové polychromované erby na hlavní radniční budově mezi městskou věží a Sluncem.

Město nechá zrestaurovat čtyři pískovcové sochy jež zdobily římsu domu Slunce na centrálním Mírovém náměstí. Havarijní stav skulptur odhalili hasiči při kontrole střechy budovy. Na konci roku proto sochy sňali, aby neohrožovaly chodce. Socha znázorňující podzim a jedna z váz už se ale podle vedoucí odboru regionálního rozvoje městského úřadu Jany Purnochové na původní místo nevrátí. „Necháme vyrobit jejich kopie. Původní díla jsou natolik poničená, že zpátky na římsu už je umístit nemůžeme. Po opravě proto originály vystavíme na vhodném místě. Kde přesně jsme zatím neurčili," uvedla.

Ve výběrovém řízení na obnovu metr vysokých plastik a půlmetrových váz zvítězil Václav Mašek z Odoleny Vody s nabídkovou cenou 419 tisíc korun.

„Restaurátorské práce budou časově náročné, právě i vzhledem ke stavu děl. Vyžadují ošetření různými speciálními roztoky, jež musí určitou dobu působit. Termín dokončení opravy je i z tohoto důvodu stanoven na konec příštího roku. Fasáda s atikou, čtyřmi sochami a třemi vázami je výsledkem klasicistní přestavby domu," vysvětlila Purnochová.

Erby, a to Svaté říše římské, uherského království, českého království a města Kadaně opraví také Václav Mašek. Zakázka vyjde město na 139 tisíc korun. „V tomto případě nejsou restaurátorské práce tak náročné, obnovené erby by se tak měly vrátit na své místo na konci letošního léta," doplnila vedoucí odboru.