"V tomto domě se narodil Hans Zeisel (Kadaň 1905 Chicago 1992), americký sociolog a univerzitní profesor.“ Toto může číst na pamětní desce každý, kdo projde kolem domu číslo 69 v ulici Boženy Němcové poblíž Mírového náměstí. Včera ji odhalil syn slavného rodáka John Zeisel se syny Evanem a Adamem.

Zdravý patriotismus

Umístění pamětní desky na dům má dvojí význam. „Je to uctění významného rodáka, který svou erudovaností přesáhl hranice ,českého rybníka´ a dokázal pomyslně propojit Evropu s Amerikou. Navíc podporuje zdravý patriotismus,“ nastínil kadaňský historik Petr Hlaváček.

Právě on narazil na osobnost Hanse Zeisela v rešerši v jedné z německých knihoven a o svůj poznatek se podělil s vedením Kadaně. Vědec s kořeny v severočeském městě je uznávanou osobností na univerzitách v Chicagu i ve Vídni. První pamětní desku mu ale odhalili právě až v Kadani.

Věhlas získala i jeho žena, světoznámá designerka a syn John Zeisel, který prosazuje novou filozofii péče o nemocné s Alzheimerovou chorobou. Před odhalením pamětní desky Kadaňským vyprávěl na radnici o své rodině a odpovídal na otázky. Svou řeč zahájil lámanou češtinou, kdy přítomné pozdravil a překvapil přáním starostovi k narozeninám.

„Musím říct, že mě překvapilo, jaké máte v Kadani náměstí. Je to krásné historické město. Rodný dům otce je hned vedle náměstí, takže byli asi vážená rodina,“, pokračoval dál anglicky Zeisel. „Naopak překvapením nebylo, že nás tu příjemně přivítají,“ usmíval se. „A také mě nepřekvapilo, že se mladí lidé zeptali jen na jednu věc,“ doplnil muž zvyklý přednášet studentům. Zvídavější než studenti kadaňského gymnázia totiž na besedě byli senioři z Univerzity 3. věku. Zajímala je především problematika Alzheimerovy choroby.

Syn a vnuci slavného rodáka se v Kadani zdrželi do pondělního oběda. Od neděle, kdy přicestovali, si stačili prohlédnout historické centrum a vystoupali na rozhlednu na Svatém Kopečku.

Cena pro vědce

Kadaňští mají s dobrým odkazem rodiny Zeisel ještě další záměr. „Ve spolupráci s Českou akademií věd a Univerzitou Karlovou jednáme o možnosti udělování zvláštní ceny mladým českým vědcům a vědkyním,“ prozradil Petr Hlaváček. První nositelé by se jí mohli honosit za dva roky. Cena Hanse Zeisela by měla být podpořena také finanční částkou.