Uklízet budou dobrovolníci v Chomutově, Klášterci nad Ohří, Kadani, Jirkově a v některých obcích.

Uklidí Bezručák a za plotem zooparku

Chomutovská radnice organizuje úklid na cyklostezce mezi zooparkem a „třináctkou". „Vloni jsme v lesíku u nemocnice sesbírali tři tuny odpadu. Budu rád, když se zapojí ještě více dobrovolníků a sesbíráme ještě více odpadu a tím pomůžeme městu," vyzývá primátor Daniel Černý další dobrovolníky k akci. V Chomutově se bude konat potřetí. Poprvé dobrovolná úklidová četa odlehčila od smetí Eldorádu.

Sraz je v sobotu v 9 hodin u horní vstupní brány od „třináctky" na odstavné ploše. Organizátoři příchozím rozdají pytle a rukavice a nasměrují je. Uklízet budou prostor mezi plotem zooparku a třináctkou a pokračovat se bude až k čerpací stanici. Vybranou lokalitu pro úklid navrhli sami občané v podnětech zaslaných městu.

Další skupina dobrovolníků se může vypravit na jarní úklid do Bezručova údolí. Již po osmnácté ho tam pořádají chomutovští skauti, na akci se podílí Hnutí ANO. Sraz je v 9 hodin u Povodí Ohře, účastníci by si měli přinést vlastní pracovní rukavice, pytle dostanou. A nejen to. Dobře odvedenou práci na konci zají opečený vuřtem.

Odlehčí potoku, otevřen bude sběrný dvůr

V Klášterci nad Ohří svolávají dobrovolníky k úklidu Kláštereckého potoka, který protéká nejobývanější oblastí města, kde je tudíž i nejvíc odpadků. „Pojďme ho společně uklidit od Městského ústavu sociálních služeb až po ústí do řeky Ohře," vyzývá jako soukromá organizátorka Kateřina Mazánková (bývalá starostka Klášterce nad Ohří). Účast přislíbilo na dvacet lidí, další jsou vítáni. Přinést by si měli vlastní rukavice a pytle. Sraz je v 9 hodin na parkovišti pod MÚSS.

Pomocnou ruku nabízí dobrovolníkům město Klášterec nad Ohří, které nechá mimořádně otevřený i sběrný dvůr v Ciboušově, a to v sobotu od 10 do 13 hodin. Na konkrétní formě podpory se lze domluvit na odboru místního hospodářství nejen pro tuto dobrovolnickou akci, ale při každé další likvidaci černých skládek.

Vyčistí Kadaň

V Kadani se dobrovolníci sejdou v sobotu v devět na parkovišti u hřbitova vedle betonárky. Akci pořádá místní organizace Hnutí ANO.

Další úklidové akce řídí odbor životního prostředí tak, aby se do nich mohli zapojit dobrovolníci z celé Kadaně. Hlásí se hlavně sportovní kluby a školy. ,,Protože skupin je opravdu hodně  - letos je jich dvanáct, probíhá úklid během několika týdnů," nastínil místostarosta Kadaně Jan Losenický. "Každý klub nebo sdružení dostane přidělený určitý prostor veřejné zeleně a ten v termínu, který si zvolí, uklidí," dodal. Radnice mu k tomu poskytne pytle a rukavice a technické služby zajistí závěrečný odvoz odpadu na skládku.

První skupiny sbíraly odpadky už od začátku dubna, další akce je v sobotu 16. dubna, ale i dva dny poté a následně 14. května, kdy se město zapojuje do úklidu břehů Nechranické přehrady ve spolupráci s gymnáziem Kadaň, rybáři, chataři a Povodím Ohře. ,,Loni se takto odvezlo na osmdesát pytlů odpadků z okolní veřejné zeleně a přírody," uvedl místostarosta. ,,Ve srovnání s předchozími lety, kdy se odvoz počítal na kontejnery, je to příznivý indikátor čistoty našeho životního prostředí," těší ho.

 Rukávy si vyhrnou v Blatně a Kovářské

Do celorepublikové úklidové akce se zapsala i horská Kovářská a Blatno, kde se chystají uklidit všech osm osad, které pod ně spadají: Bečov, Květnov, Hrádečnou, Mezihoří, Radenov, Šerchov a Zákoutí.

Uklízet budou i školáci

Na čistém a uklizeném prostředí města budou mít zásluhu i žáci základních škol a jejich učitelé. Letos se v rámci akce Ukliďme Česko zbaví odpadků hned několik ulic. „Vyčistíme části ulic Školní, Vodních staveb, Palackého a Beethovenovy. Akce je dobrovolná, přesto je účast vždy poměrně veliká," uvedla učitelka ze základní školy Školní Martina Nováková. Zúčastní se jí přes padesát žáků a několik učitelů.

Trochu soutěžně berou úklid okolí školy žáci z Hornické. Ti vezmou pytle a rukavice a už pospíchají do ulic a předhání se, kdo nasbírá více odpadků. Tím nabere akce zábavné obrátky a nikomu nevadí, že musí uklízet po nepořádnících. „Loni jsme uklízeli v ulicích Bezručova, Hornická, Husova, Kostnická a Rooseveltova. Letos tuto lokalitu budeme uklízet opět. Zapojují se žáci druhého stupně," řekl zástupce ředitele základní školy Hornická Zdeněk Schück.

Úklidu se letos podruhé účastní mnoho žáků ze základní a mateřské školy v ulici 17. listopadu, loni jich bylo na sto padesát. Úklid se tam koná v rámci akce Ukliďme okolí školy, ačkoli se škola oficiálně nezaregistrovala.

S cílem vyčistit lesík podél Kláštereckého potoka za ulicí Dlouhou až k dětskému hřišti u Útočiště, se do akce pustí školáci ze Základní školy Krátká v Klášterci nad Ohří, a to 22. dubna .

Pár dní po hlavních celorepublikových dobrovolnických akcích se zapojí i jirkovští školáci. Děti ze Základní školy ve Studentské ulici uklidí 25. dubna nejvíc využívanou procházkovou trasu, která vede od přivaděče a Zámeckou cestou na Červený hrádek a lesní cestou zpět do města.

Na vlastní pěstChcete se zapojit do akce Ukliďme Česko sami a uklidit jinou část města? I to je samozřejmě možné. Stačí se přihlásit na stránkách akce www.uklidmecesko.cz. Tam najdete podrobný návod jak postupovat a od celostátního organizátora obdržíte pytle i rukavice. A co s nasbíranými odpadky? Například v Chomutově můžete předem kontaktovat Ilonu Spoustovou z odboru životního prostředí na telefonu 474 637 935 nebo e-mailu i.spoustova@chomutov-mesto.cz a domluvit si místo, odkud a kdy budou moci technické služby naplněné pytle odvézt.