Vzdělávat se budou zhruba jednou měsíčně, vždy v pátek odpoledne a v sobotu. Běžnou výuku gymnázia to tedy podle ředitele gymnázia Tomáše Oršuláka nijak nenaruší. Nároky na zázemí pro výuku jsou podobné. „Otevření konzultačního střediska pro nás tedy v tomto ohledu nebylo nijak zvlášť náročné," uvedl Oršulák.

Studium v rámci programu celoživotního vzdělávání v Kadani otevírá sociálně ekonomická fakulta Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP). Uchazeči nemuseli vykonat přijímací zkoušku, kombinovanou formu studia si hradí sami.

„Poplatek je stanoven v příznivé výši. Cílem je podpořit úroveň a kvalitu vzdělání v regionu, a otevřít tak cestu ke studiu širokému okruhu zájemců. Přednášející a odborníky dodá UJEP, město a naše škola pomůže nabízenou kapacitou. Na gymnáziu navíc vznikne do konce letošního roku moderní výukové centrum za bezmála 15 milionů korun, tyto prostory budou pochopitelně využívat i vysokoškolští studenti," doplnil Oršulák.

Program v Kadani potrvá rok a půl. Úspěšní studenti mohou poté navázat bakalářským studiem na fakultě v Ústí nad Labem. „Rok a půl studia se jim započítá, takže bakalářské studium jim nebude trvat tři roky, ale jen rok a půl," vysvětlil děkan sociálně ekonomické fakulty UJEP Jaroslav Koutský.

Memorandum o spolupráci podepsal už dříve s kadaňským starostou Jiřím Kulhánkem bývalý rektor UJEP. Jeho nástupce platnost smlouvy potvrdil. Ekonomicky udržitelné minimum posluchačů v Kadani je podle Oršuláka mezi 20 až 25, otevření střediska vzhledem k počtu přihlášených zájemců o studium tak nic nebránilo.

Starosta připomněl, že umožnit vysokoškolská studia přímo v místě je dlouholetým záměrem města. „Dálková forma výuky, tedy v pátek a sobotu, je cílena zejména na zaměstnance firem, úřadů či institucí, kteří si chtějí zvýšit kvalifikaci. Není ale vyloučeno, že osloví i současné kadaňské středoškoláky," řekl Kulhánek.

S ústeckou univerzitou spolupracuje v Kadani také místní kulturní zařízení. Společně letos zahájily druhý dvouletý cyklus Univerzity třetího věku. Seniory čeká výuka rozdělená do čtyř bloků historie, společnost a kultura, zdravověda a Kadaňsko. Klasickou pobočku jako třeba v Mostě, Litvínově nebo Chomutově zatím UJEP v Kadani nemá.

Už od roku 2002 působí UJEP také v chomutovské střední průmyslové škole, zastoupená detašovaným pracovištěm fakulty výrobních technologií a managementu. Za 14 let absolvovalo kombinovanou formu studia v oboru řízení výroby s titulem bakalář na 500 mužů a žen. Ve velké většině patří mezi zaměstnance místních firem, studiem si zvýšili svou kvalifikaci. Právě technické školství podporuje dlouhodobě i město.