Vedle křižovatky Blatenské ulice s Cihlářskou v zemi zeje kráter a ven se valí pára. Pracovníci společnosti ČEZ Teplárenská tam od včerejšího dne pracují na opravě horkovodu. Kvůli netěsnosti na páteřním potrubí, které vede právě Cihlářskou ulicí, zůstaly bez tepla a teplé vody domácnosti v ulicích Václavská, Kostnická a Cihlářská. Podle předpokladů situace potrvá ještě nejméně do večera.

Havárie na horkovodu trvá už od nedělního večera a původně postihla na dvacet tisíc domácností v Chomutově, Jirkově i Klášterci nad Ohří. V Klášterci se podařilo dodávky tepla obnovit ještě v neděli, v Jirkově a v Chomutově začaly radiátory hřát v pondělí kolem poledne. Jen část Horní Vsi stále čeká, až se podaří horkovod opravit.

Přečkat dva dny bez tepla je za mrazivého počasí náročné. „Teda nejsem žádná citlivka, ale další den už nevydržím," zmínila se dnes ráno na sociálních sítích Eva Peti.

„Já taky nejsem, pořádně se oblékám, ale jsem těhotná a zrovna se léčím z nějakého moribundusu a tohle mi fakt nepřidá," připojila svůj komentář Lucie Tenková. „Je mi líto i těch chlapů, co to opravují. Celou noc na tom v tom mrazu makají," doplnila.

Dva dny trvající výpadek tepla postihl i Základní školu Duhová cesta v Havlíčkově ulici, kde pro dnešek žákům udělili ředitelské volno. „Zatím není kdovíjaká zima, máme tu 18 stupňů. Jenže nevíme, co bude dál a nechtěli jsme, aby děti seděly v chladnu. Proto jsme rozeslali rodičům esemesky, že je nám líto, ale škola bude pro dnešek zavřená," uvedla asistentka ředitelky Ilona Dudová.

Podle předpokladů ČEZ Teplárenské budou práce na horkovodu trvat nejméně do večera. „Musíme vytáhnout pětadvacetimetrové potrubí, které je v zemi, a rozřezat ho, aby se nemusela rozkopávat silnice. Pak svaříme nové potrubí a uložíme do země. Vypadá to tak do večera," uvedl mluvčí Skupiny ČEZ Ota Schnepp.

Práce na opravě horkovodu u křižovatky Blatenské ulice s Cihlářskou v Chomutově.Zdroj: Deník/ Mirka Šebestová