Zaklepou, zazvoní a pak už to jede. „Dobrý den, jdu vám nabídnout levnější plyn." „Zdravím, mám tu pro vás perfektní nabídku…" Obtěžují vás prodejci, kteří se vám vetřou až do bytu? Tak v Jirkově na ně můžete zavolat i strážníky. Podomní prodej tu totiž zakázali.

Město chce ochránit především seniory, kteří jsou důvěřivější. Nezřídka tlaku prodejců podlehnou a koupí si naprosto nepotřebnou věc nebo dokonce sednou na lep podvodníkům, kteří se za prodejce jen vydávají.

Podomní prodejci začali okolo jirkovských důchodců kroužit v poslední době častěji. „Zvýšený zájem chodit mezi seniory zaznamenali zejména v domě s pečovatelskou službou na Červenohrádecké," potvrdila novinářům místostarostka Dana Jurštaková.

A tak se radní rozhodli to zatrhnout. Přijali nařízení, které podomní prodej zakazuje na celém území města. „Už to sklouzlo do obtěžování, než aby to byla pro lidi nějaká služba," dodal k tomu starosta Radek Štejnar.

Pokud vám takový prodejce na dveře zazvoní, můžete na něj zavolat městskou policii. Jeden případ už strážníci řešili, zatím jen domluvou. Jinak ale obtěžujícím prodejcům hrozí přestupkové řízení a pokuta.

Jirkov není první, a jistě ani poslední město, které podobný předpis přijalo. Stejnou vyhlášku, nařízení či řád mají třeba sousední Žatec nebo také Zlín, Břeclav, Cheb, Havlíčkův Brod, Pelhřimov… A to je jen část obcí, ve kterých si už podomní prodejci neškrtnou. V okrese je zatím Jirkov jediný.

V nařízení je i přesně popsáno, co se za podomní prodej považuje, aby si někdo nehrál se slovíčky. Je tam definován následovně: „Nabídka, prodej zboží a poskytování služeb provozovaná formou pochůzky či obchůzky, při níž je vyhledáván potenciální nabyvatel zboží nebo služeb bez předchozí objednávky, zejména obcházením jednotlivých domů, bytů a podobně."