Přes rozsáhlá rašeliniště, smrčiny a horské louky protáhne běh Run-ran. Pořádá ho skupina sportovních nadšenců, která chce ukázat, že Krušné hory oplývají nezvyklou syrovou krásou. Okruhy běžce povedou po hřebeni hor od Kovářské k Novému Zvolání.

„Je to zapomenutý kraj, kde jsou lidé zoufalí a rezignovaní, že se tam nic neděje. Přitom je to bohatá oblast s krásnou přírodou,“ vysvětlil na úvod jeden z pořadatelů Vojtěch Janda. „Proto chceme běh uspořádat právě tam. Abychom ukázali, že Krušné hory nejsou nějakou dírou na Mostecku,“ dodal.

Běžci se vydali na dvacetikilometrovou trať CHomutovského maratonu.Nechyběli ani Piráti a závodníci ze Slovenska.Trať vedla historickou částí města a poté se běžci vydali na okraj hor.
V Chomutově se běžel první půlmaraton

Je tu ale ještě jeden důvod, proč mladí sportovci, z nichž někteří pracují a žijí v Praze, pořádají běh právě na severu Čech. „Účastnili jsme se několika běžeckých závodů, které byly super a které jsme si užili. Jenže pak jsme zjistili, že už běhá strašná spousta lidí, což nám pomalu přestávalo vyhovovat,“ píší nadšenci na svém webu run-ran.cz. Poukazují tak na masové závody v hlavním městě, které pro leckoho začínají ztrácet kouzlo. „Proto jsme se rozhodli zorganizovat závod po svém,“ dodávají.

Závod odstartuje 2. září, registrace ale probíhají na webu běžců už teď. Start bude u fotbalového hřiště v Kovářské a běžci poběží do Nového Zvolání, kde je za jejich úsilí odmění pohled na dechberoucí panorama. Běžci si mohou vybrat okruh. Desetikilometrový bude pro začátečníky, kdo si chce pořádně zaběhat, může zvolit dvacetikilometrový. Sportovní vyžití včetně dětského běhu v délce jednoho kilometru organizátoři zajistí i dětem. „To znamená, že může přijet rodina, v klidu nám svěřit dítě a zaběhnout si závod,“ poznamenal Janda.

Muzeum láká hlavně milovníky letecké historie.
Vzhůru do dalších let. Letecké muzeum v Kovářské slaví dvacet let

Občerstvovací stanice bude na startu i v délce trasy. Chybět nebude módní raw strava ani buřty s pivem. „Každý si vybere to své,“ slibuje sportovec s tím, že kdo bude mít zájem, může si přivézt stan a zůstat do druhého dne.

Závod Run-ran svým názvem odkazuje k běhu a ke Kovářské. „Sháníme kovářskou kovadlinu, do které si každý, kdo doběhne, může dát pár ran,“ dodal pořadatel. Tento ročník by měl být prvním z řady dalších.

Až do Kovářské se vydal na houby Miroslav Brabec z Mostu. Dobře udělal, odvezl si dva koše hub.
OBRAZEM: Houbaři vyrazili do lesů. Mají žně

Kovářská si aktivity nadšenců odjinud cení. „Je pozitivní, že se tu něco takového pořádá,“ uvedl starosta Petr Siegl. „Já sice běhat nebudu, přijdu ale na zahájení,“ doplnil s úsměvem.