Vánoce klepou na dveře a děti už mají dávno napsané dopisy Ježíškovi. Všichni shání dárky a na různých místech regionu se začínají vyrábět vánoční dekorace. Jedna z prvních dílen se uskutečnila o víkendu na Blatně. V místním kulturním domě Horalka se sešli rodiče a děti a dali se do výroby adventních věnců. Chomutovský deník byl u toho.

„Nesešli jsme se tady poprvé. Je to tradiční akce kterou pořádá zdejší sdružení Blatenská Beseda a obec Blatno," řekla starostka obce Iveta Rabasová-Houfová. Na dlouhých stolech v sále byla rozložena spousta přírodního materiálu na výrobu věnců a dekorací. Okolo každého stolu stálo několik žen, dětí a mužů plně zabraných do práce. Holé korpusy věnců postupně pokrývali větvičkami jehličnanů na které připevňovali další ozdoby. O občerstvení se postarala starostka, upekla štrůdl a společně s ostatními zajistila pití. „Materiál na výrobu z části zajišťuje obec a z části si lidé nosí svůj," upřesnila Houfová. Vzduch byl provoněný směsí hořícího dřeva jehličí, svařeného vína a kávy a v sále vládla pohoda. Po třech hodinách bylo hotovo a lidé si odnášeli domů své výtvory.

Na Lesné o víkendu

Bohatý adventní program pořádá Krušnohorském muzeu na Lesné. „Letos máme novinku, nabídli jsme školám, že děti seznámíme s vánoční zvyky a tradicemi," prozradila organizátorka akcí Kateřina Herzánová. Jedná se o vánoční kombinovaný výukový program. Děti se seznámí s využitím výtvarných a kreativních řemeslných technik. Vyzkouší si tradiční staré vánoční zvyky a obřady, v kreativních dílničkách vyrobí ozdoby z přírodních materiálů, vánoční dekorace i netradiční dárky. V prostorách muzea si prohlédnou výstavu betlémů regionálních řezbářů a ozdobí vánoční stromeček nadílkou pro lesní zvířátka. „První takový den budeme mít už v pondělí, kdy nám sem přijedou děti ze ZŠ v Kadani, ale už se nám objednali také školy z dalších měst," doplnila Herzánová. Po muzeu přijde na řadu dílna, kde mohou děti ukázat, jak jsou šikovné.

Kouzelnou vánoční atmosféru mohou v autentickém prostředí Krušnohorského lidového domu na Lesné zažít i dospělí. První akce pro veřejnost se zde koná o první adventní neděli 29. listopadu. Na programu bude zahájení výstavy krušnohorských betlémů. Na akci budou k vidění stará řemesla jako košíkářství, paličkování vánočních ozdob, práce na hrnčířském kruhu, bylinkářství a další. „Lidem pomůžeme vyrobit vánoční ozdoby a dekorace. Nic si nosit nemusí, vše zajistíme. Vstupné je dobrovolné ," upřesnila Herzánová.

Domeček Chomutov

V pátek 11. prosince pořádá domeček akci nazvanou „Rodinné tvoření papírové hrátky. „Je to pro rodiče s dětmi od tří do šesti let. Starší děti mohou přijít bez rodičů," řekla Chomutovskému deníku organizátorka akce Jana Vokatá. Vyrábět budou všichni z papíru sněhovou vločku a 3D soba. „Máme tady žhavou novinku. Před týdnem jsme pořídili přístroj BIG SHOT, se kterým se za pomoci různých raznic dají vyrábět všelijaká přáníčka a ozdoby. Používá se hlavně papír, karton, guma, filc a podobně," popsala zařízení Vokatá. V Domečku budou následovat i další akce a to Vánoční papírové tvoření pro dospělé a Vánoční aranžování.

Dílny v zooparku

Už první adventní neděli se v chomutovském zooparku budou vyrábět adventní věnce. Každou další neděli pak jiná vánoční výzdoba. „Přírodní materiál zajistíme, ale lidé si mohou přinést i svůj vlastní," řekla mluvčí zooparku Martina Pelcová. Mimo vánočních dekorací si budou mít možnost děti vyrobit vlastní drobné dárky. „Budeme například vyrábět svíčky," prozradila Pelcová.

Paraplíčko Jirkov

Po celé adventní období tvoří vánoční dekorace a ozdoby také v Domě dětí a mládeže Paraplíčko v Jirkově. „My se zaměřujeme hlavně na výrobu zboží na prodej při tradiční vánoční charitativní akci a tou je Jirkovský charitativní advent," uvedla ředitelka Paraplíčka Zdeňka Bolomská.