Odborníci neoznačují situaci za nebezpečnou. Rodiče jsou ale vyděšení. V několika třídách dvou škol v Chomutově naměřili vyšší výskyt radonu. Což je radioaktivní látka, která zvyšuje riziko vzniku rakoviny plic (viz infoblok). Na ZŠ Heyrovského pro jistotu dvě třídy přestěhovali.

Vyděšení rodiče: Máme se bát?

„Říkali, že nemáme šířit paniku, ale ty děti jsou tam pět hodin denně. Máme se bát nebo ne?" ptá se jedna z matek, s níž Chomutovský deník mluvil.

Její dítě chodí právě na ZŠ Heyrovského. Tady byla vyšší koncentrace radonu naměřena ve třech třídách v přízemí a v tělocvičně. Hodnoty překročily doporučenou hranici také v jedné učebně v ZŠ speciální a MŠ v Palachově ulici. Chomutovskému deníku to potvrdil mluvčí města Jan Rödling.

Není však vyloučeno, že vyšší výskyt radonu je i v dalších školách. Ředitelé zmíněných škol byli totiž jediní, kteří o měření sami požádali, respektive využili nabídku Státního úřadu radiační ochrany (SÚRO). Radnice chce nyní přeměřit koncentraci plynu ve všech školách.

Odborník: Nejsou to výjimečné hodnoty

Hranice koncentrace radonu je u využívaných staveb stanovená na 400 Bq/m3. Ve zmíněných dvou školách odborníci naměřili hodnoty v rozmezí 481 963 Bq/m3. Rodiče se to dozvěděli na rodičovských schůzkách.

Je to hodně? Podle odborníků není situace nijak kritická. Chomutovskému deníku to potvrdil RNDr. Ladislav Moučka, vedoucí pracoviště SÚRO. „Zjištěné hodnoty nepovažujeme za výjimečně vysoké," uklidňuje rodiče. Jeho kolegyně pak po telefonu dodala výstižné shrnutí: „Je třeba to brát vážně, ale ne smrtelně vážně."

Uvnitř staveb dýcháme radon ve vzduchu všichni, záleží na jeho koncentraci. Také proto základní doporučení ústavu znělo poměrně lapidárně: více větrat!

Na ZŠ Heyrovského sáhli ještě k jednomu kroku navíc. „Od tohoto týdne až do konce topné sezony budou dvě třídy přestěhovány do Střediska volného času Domeček," prozradil ředitel školy Miloš Zelenka.

Radonu je víc, když ve škole nikdo není

Jak také Ladislav Moučka upozorňuje, měřící přístroje byly ve třídách umístěné také o víkendech či prázdninách. A v prázdných budovách se podle něj koncentrace radonu až dvakrát zvyšuje, než když se v ní pohybují lidé. Takže školáci nebyli vždy vystaveni výsledným hodnotám. Ty jsou zprůměrované.

Ústav v dohledné době koncentraci radonu ve zmíněných školách přeměří. „Jsme přesvědčeni, že po změření hodnot jen v době, kdy jsou žáci ve škole, budou výsledky značně nižší," dodává k tomu Moučka.

A do třetice dodává ještě jeden argument zmíněná hranice 400 Bq/m3 byla stanovena jako „nepřijatelně riziková" v případě, že by jí byl člověk vystaven celý život. „Proto se nedomnívám, že krátkodobé překročení směrné hodnoty radonu a s ním zvýšené riziko vzniku rakoviny plic by mělo být označováno jako nebezpečí," říká odborník.

Bude se měřit ve všech školách

Město se výsledky dozvědělo v loni v listopadu, od té doby s ústavem radiační ochrany spolupracuje. „Zdravotní rizika spojená s přítomností radonu pochopitelně vyvolávají obavy mezi žáky, jejich rodinami i učiteli," uvědomuje si město dle vyjádření mluvčího Rödlinga.

Magistrát proto nechá přeměřit výskyt radonu v ostatních školách a také počká na výsledky opakovaného měření v ZŠ Heyrovského a Palachova. „Ty budou pro další postup města rozhodující. Poté se rozhodne, zda jsou nutná další opatření, třeba stavební úpravy," dodal mluvčí.

Kde se radon bere?

Zvýšené hodnoty radonu jsou většinou způsobené nedokonalou izolací, která má tvořit bariéru proti přísunu plynu z podloží staveb. Tam se totiž radon vyskytuje v obrovských koncentracích, až 3000 Bq/m3. „Sebemenší nedokonalost izolace je pak příčinou toho, že radon může pronikat do vnitřního ovzduší stavby," doplňuje Ladislav Moučka.

Nebezpečný radon a rakovina plicZvýšený výskyt radonu v určité lokalitě s sebou přináší nárůst nebezpečí výskytu rakoviny plic. Zmíněný účinek je považován za bezprahový, to znamená, že neexistuje úroveň koncentrace radonu, kterou by bylo možné považovat za bezpečnou. Česká republika se díky geologické stavbě řadí k zemím s vysokou průměrnou koncentrací radonu v bytech (118 Bq/m3). Koncentrace ve volném prostoru bývá kolem 10 Bq/m3.