Podle výsledků Speed marathonu se zdá, že šlo o skutečný rychlostní maraton. Po celé zemi i Evropě kontrolovali policisté, jak se na silnicích dodržují rychlostní limity. Mimořádná policejní akce ukázala, že na Chomutovsku je zrovna nerespektují.

Hlídky stály v několika úsecích „třináctky“ od Chomutova po Klášterec nad Ohří, kontrolovaly v Údlicích, Pesvicích i na obchvatu v Jirkově. Téměř všichni řidiči ale rychlost překračovali, a to ačkoli média na policejní akci předem upozorňovala. Dokonce zveřejnila i úseky, kde hrozí kontroly. „Porušení bylo dost. Řidiči vůbec nevnímali, že nějaká akce probíhá, spíš naopak jezdili rychleji než normálně,“ okomentoval vedoucí chomutovského dopravního inspektorátu Pavel Kaiser výsledky dvanáctihodinového Speed marathonu.

Policejní preventivní akce Speed marathon 19. dubna na Chomutovsku. Hlídky se zaměřily na dodržování maximální povolené rychlosti
Nohu z plynu, policejní Speed marathon skončí až v noci

Nejvíc se provinil řidič, který projížděl Údlicemi a povolenou rychlost překročil o 43 kilometrů v hodině. „A to i když počítáme s tolerancí. V obci, kde je povoleno jet padesátkou, jel devadesát šestkou,“ přiblížil Petr Šidloch, zástupce vedoucího dopravního inspektorátu. Podle jeho slov se jednalo o úsek v blízkosti zástavby domů a autobusové zastávky. „Na dálnici jel jeden řidič rychlostí 152 kilometrů, jenže oproti povoleným 130 nebylo překročení tak velké,“ doplnil. I podle jeho slov nebylo místo, kde by řidiči nejeli rychle. Ať už na koridoru, mimo obec i v ní.

Kontrolou na Chomutovsku prošlo celkem 43 motorových vozidel, 36 řidičů se dopustilo dopravního přestupku a 33 překročilo povolenou rychlost. „Na pokutách jsme vybrali celkem 22 400 korun,“ shrnula policejní mluvčí Marie Pivková na kolik řidiče těžká noha na plynu vyšla.

Všechny vchodové dveře nesou známky páčení
Štěnice, rámus a prostřelená okna. Za tohle můžou kšeftaři s byty!

S blokovou pokutou odjelo 31 motoristů, další dva bude řešit příslušná komise chomutovského magistrátu. Jeden z řidičů je „údlický rekordman“, který překročil rychlost o tolik, že přestupek nelze řešit pokutou, druhého policisté nachytali při překročení rychlostního limitu už podruhé. „Oběma hrozí zákaz řízení,“ shrnul Petr Šidloch.