Jedno „střihnutí“ hydraulickými nůžkami a k zemi se sypou metráky suti. Během půl hodiny je pryč jedna učebna a kus chodby. Jako po másle jde demolice bývalé školy na Kamenném Vrchu v Chomutově, kde se v pátek 14. prosince pustil do práce demoliční stroj. Do března mají zmizet dva z pavilonů, na další čtyři se dostane na podzim příštího roku. Poté město nechá území zatravnit a jednou tam může vzniknout parkoviště.

Škola se ocitla na seznamu budov k likvidaci proto, že je už čtrnáct let nevyužívaná. „Město se ji pokoušelo prodat nebo pronajmout, což se nepodařilo. Budova chátrá, a tak s ní bylo potřeba něco udělat,“ vysvětlil náměstek primátora David Dinda.

Zdemolovaná škola během vyklízení: 

Co nejrychlejší řešení bylo potřebné o to víc, že cestu dovnitř přes veškerá zabezpečení nacházeli vandalové a lidé bez domova, kteří tam opakovaně zakládali ohně. Plísní pokryté třídy, rozlehlé chodby se spoustou „úkrytů“ a vodou crčící dovnitř ze střechy lákaly také děti ze sídliště.

V první etapě stavbaři zlikvidují dva z celkem šesti pavilonů. V jednom bývala kuchyň s jídelnou, v dalším učebny a družina. Spolu s nimi zmizí i krček druhého z pavilonů a přilehlé zpevněné plochy.

V třídách chybí nejen lavice a podlahy. Šroťáci se dávno "postarali" i o topení.
Děti už nikdy nepřivítá. Za dva týdny začne demolice školy na Kamenném Vrchu

Demolice je naplánovaná na čtrnáct týdnů a podle hlavního stavbyvedoucího by měla jít hladce. „Je to železobetonový systém sedmdesátých let, který je čitelný. Jsou to sloupy, průvlaky a mezi tím panely, takže nevidím nějaký technologický problém,“ přiblížil Bohuslav Vykouk ze společnosti Pragotrade.

„Veškerý materiál půjde k recyklaci, to znamená, nebude se zahrabávat někam do skládky, ale po roztřídění a rozdrcení půjde znovu do výrobního procesu jako podklad pro silnice, chodníky a podobně. Takže je to vychytané až do finále,“ doplnil.

Miliony korun za demolici

Předpokládané náklady na demolici školy dosahovaly 40 milionů korun. První fáze, v níž zmizí přibližně třetina budovy, bude ale za 8 milionů. Cenu totiž srazilo výběrové řízení na dodavatele, proto se dá předpokládat, že celá demolice nakonec vyjde levněji. V první etapě se Chomutovu nepodařilo získat dotaci, pokusí se o ni ale ve druhé, kdy mají být na podzim příštího roku zbourané zbývající čtyři pavilony.

Ačkoli si obyvatelé sídliště ještě počkají, než stroje zchátralý komplex srovnají se zemí, už teď pociťují úlevu. „Bydlím sice kousek dál, ale co jsem slyšel od těch, co tu bydlí, chodili tam feťáci a tak,“ zmínil například Jiří Květoň. „Je to stará barabizna, tak jsme všichni rádi, že ji zbourají,“ dodal.

Živý betlém v Kadani
OBRAZEM: V Kadani se poklonili Ježíškovi s předstihem. U živého betlému

Uvolněný prostor bude zatravněný a poslouží jako rozvojové území. „Je otázka budoucnosti, co přesně tam vznikne, lidé ale hodně volají po parkovacích plochách. Také tu býval park, který by se mohl dát dohromady,“ naznačil směr dalších úvah náměstek Dinda s doplněním, že město s místními ještě povede diskuzi.