Oblíbená lesní cesta z Klášterce nad Ohří do Měděnce se brzy promění v naučnou stezku. Provázet ji budou infotabule, odpočinková místa, ale také dřevěné atrakce pro děti.

Více než sedmikilometrovou trasu turisté využívají dlouhé roky. Vede z Klášterce nad Ohří, kde začíná v městské části Útočiště, kolem skiareálu Alšovka, ke skalnímu útvaru Sfingy, který je přírodní památkou s vyhlídkou do širokého okolí, a pak do Měděnce. Nově ale budou mít možnost seznámit se také s historií jednotlivých míst i zajímavostmi o tamní fauně a flóře.

Akrojóga.
Slackline, djembe, akrojóga. Neznáte? Poznáte v Chomutově na Dni rodin

První úsek cesty u Útočiště naláká především děti. "Zaujmou je čtyři stojany s interaktivními prvky. Na konci prvního úseku stezky bude altán a několik dětských atrakcí," přiblížila Eva Jouklová, mluvčí Lesů ČR. Právě ty jsou iniciátorem projektu, na kterém se budou podílet společně s Kláštercem nad Ohří a Měděncem. Mezi zmiňované prvky patří skokoměr, houpačka, naučné leporelo či dendrofon, což je hudební dřevo.

Druhá část trasy pokračuje údolím až do cíle v Měděnci. Podél ní vyroste šest tabulí, tři přístřešky a altán k odpočinku. U Sfing přibude stojan s panoramatickou fotkou a názvy protilehlých vrcholů Doupovských hor.

Jmenovat se bude podle potoka

Naučná stezka ponese název, který vyjde z návrhů veřejnosti. Své tipy lidé posílali na klášterecký městský úřad. "Nejvíc hlasů získal název Údolí Širokého potoka, podle potoka, který oblastí protéká," načrtla mluvčí úřadu Adéla Václavíková s tím, že o výsledném názvu bude rozhodnuto v červnu.

Práce na naučné stezce by měly začít za měsíc, v září pak má být slavnostně otevřena. Předpokládané náklady se pohybují ve výši 700 tisíc korun.

Z kdysi mohutného hradu jsou dnes už jenom rozvaliny. I přesto návštěvníky stále lákají
Klášterec se pouští do záchrany zříceniny hradu Šumburk