Průměrný důchod dosáhl na Chomutovsku ke konci loňského roku 11 711 korun, což je o takřka 400 více než rok předtím, informovala Česká správa sociálního zabezpečení. I letos si mají důchodci o několik set měsíčně polepšit. Podle vedení sociální sféry na Chomutovsku je to ale stále částka, se kterou se dá spíše přežívat než slušně žít.

„Pokud se na to dívám jako poskytovatel bydlení pro seniory, 11 700 korun je částka na úhradu pobytu dostačující. Jinak je to ale nízký důchod,“ míní ředitelka Sociálních služeb Chomutov Alena Tölgová. „Zbyde mu tak na léky a 'kapesné' tři sta korun, aby si koupil nanuk, když má chuť,“ dodala.

Přitom průměr ani neodráží životní standard každého důchodce. Někteří jsou nad ním, jiní na něj o několik tisíc nedosáhnou. Těch je například v chomutovském Domově pro seniory na Písečné přibližně 20 ze 160 obyvatel. „Tady už se musí zapojovat rodiny,“ připomněla ředitelka.

Jaký by podle ní byl optimální důchod? „Měli by brát patnáct tisíc, aby mohli mít slušný život a aby jim po zaplacení nájmu zbylo dost nejen na jídlo a léky, ale také ošacení a volnočasové aktivity,“ myslí si Tölgová.

Problém mají hlavně osamělí

Také podle ředitelky Městské správy sociálních služeb v Kadani Lenky Raadové jsou důchody „těsné“. „Pokud jde o klienty, kteří žijí v zařízení, jsou penze dostačující, protože tu mají vystaráno. Pokud žijí ve svazku, jsou dostačující. Ale pokud žijí sami, nestačí,“ soudí. „Navíc máme v domově pro seniory ze 120 klientů třeba tři, kteří musí opravdu otáčet každou korunu,“ dodala Raadová.

Například Kamila Jírová z Chomutova je se svým důchodem lehce nad „chomutovským průměrem“, dobře si ale uvědomuje, že nemá nouzi hlavně proto, že do domácnosti plyne i druhý příjem. „Kdybych se najednou ocitla bez muže, zaplatila bych tak akorát inkaso, protože žijeme v domě. Na vše ostatní bych měla dva tisíce, byla by to mizérie,“ hrozí se penzistka.

Ilustrační foto
Útočiště, horký nápoj i rada. Bezdomovci nezůstávají v mrazech bez pomoci

Pamatuje, když byla v domově důchodců její maminka a po odečtení povinných nákladů jí zbývalo sedm set korun, což v žádném případě nestačilo. „Brala léky na vysoký tlak a především drahé onkologické léky, které jsme museli doplácet,“ uvedla žena, která byla sama tou dobou v důchodu.

V Ústeckém kraji dosáhly důchody ke konci loňského roku v průměru 12 992 korun. V rámci jeho sedmi okresů si Chomutovsko stojí na čtvrtém místě. O něco vyšší důchody jsou v sousedním Mostě, Teplicích a také v Ústí nad Labem. Nižší jsou v Litoměřicích, Lounech a Děčíně. Muži - senioři mají na Chomutovsku v průměru 13 136 korun, ženy jen 10 444 korun.

Ilustrační foto
Knihovna, kavárna i zkušebny. Klášterec už zná novou podobu kulturního domu