Jiskra naděje svítá slušným obyvatelům domů s byty v soukromém vlastnictví. Jirkov se totiž chopil nové zákonné možnosti. Ta městu umožňuje vyčlenit zóny, kde dávkaři ztratí nárok na doplatky na bydlení. Nazývá se poněkud neživotně: "opatření obecné povahy", mohlo by však zastavit stěhování problémových obyvatel. Radní v pondělí 10. července záměr schválili, týkat se bude horní části Ervěnic a ulice Krušnohorská.

"Řekli jsme si, že do toho jdeme!" potvrdila jirkovská místostarostka Dana Jurštaková. "Je tu nový nástroj, který by mohl pomoct zastavit migraci nepřizpůsobivých, tak jsme po něm sáhli. Udělali jsme to kvůli našim společenstvím," vysvětlila místostarostka, která léta bojuje za zlepšení situace na sídlištích.

Ilustrační foto
Konec kšeftu s chudobou! Zneužívání dávek na bydlení už nebude tak snadné

Zóny radní vytipovali na základě Gabalovy analýzy, která stanovuje vyloučené lokality. Ty jsou v Jirkově tři: Ervěnice, Krušnohorská ulice a Březenec. "Oslovili jsme policii, městskou policii a sociální pracovníky a vyběhly nám z toho první dvě lokality. Pokud se tam přistěhují dávkaři, úřad práce by jim neměl vyplácet doplatek na bydlení," doplnila místostarostka s tím, že by opatření mělo platit od září.

Na obyvatele, kteří v bytech žijí v současnosti, se vztahovat nebude.

Chomutov je opatrný

Po opatření se poohlíží také Chomutov, i když zatím zaujímá opatrnější stanovisko. "Je to rozumný nástroj a interně už jsme o něm jednali. Nicméně musíme mít promyšleno, co s lidmi, kterým zablokujeme možnost se přistěhovat," podotkl náměstek chomutovského primátora Jan Mareš. "Zvažujeme tedy nejdřív možné důsledky. Musíme si ujasnit, kolik by těch zón mělo být, kde a jaký to bude mít dopad na ostatní občany," dodal.

Panelák v Borové ulici vypadá jako každý jiný: pěkná fasáda, nová okna i střecha. Uvnitř je to ale o něčem jiném
Pomoc pro lidi z Borové: Chomutov se pokusí vykoupit byty v exekuci

Zoufalí obyvatelé "esvéjéček", které sužují dluhy neplatičů a nevázaný život nepřizpůsobivých, jsou vděční za každé dílčí řešení své situace. "Vítám vše, co nám může pomoct," přisvědčuje Vladimír Hamp, předseda společenství v chomutovské Borové ulici. Dům, který spravuje, je předlužený a neustálá migrace problémových obyvatel přinesla řadu problémů. "Třeba teď jsem na dovolené, ale koukám na fotky z našeho domu, protože tam dnes hořelo," říká nešťastně. "Dalším neštěstím jsou pro nás ,návštěvy´. To nad vámi bydlí žena se třemi dětmi a všichni ostatní, co tam jsou s ní, jsou prý na návštěvě. Jen nikdy neodjíždějí," dodává rezignovaně.

Prvním malým vítězstvím Jirkovských bylo prosazení novely zákona o hmotné nouzi, kdy mají „esvéjéčka“ možnost požádat, aby doplatek na bydlení nešel do rukou spekulantů s byty, pokud neodvádějí zálohy do společného fondu a společenství zadlužují. Půjde přímo jim, stojí to ale spoustu administrativy. Další možnost město vidí ve vyčlenění lokalit, kde příjemci dávek ztrácejí nárok na doplatek na bydlení. Jestli bude opatření skutečně účinné, ukáže čas.

Sál jirkovského divadla byl plný. Bohužel se schůzka neobešla bez vyhrocené diskuze.
Návod na boj s kšeftaři s chudobou přinesl velké naděje i zklamání