Svědky další akční podávané byli včera večer ti, kdo se zastavili poblíž Klínovce. Nad vrcholkem se vznášela helikoptéra zatěžkaná obřími nosnými sloupy pro novou čtyřsedačkovou lanovku, která nahradí starou kotvu u sjezdovky Přemostěná. Stejným na způsobem loni v září kotvili stožáry pro centrální klínoveckou lanovku CineStar Express.

„Až do pátku máme naplánovanou instalaci nosných sloupů, v místech, která jsou pro normální těžkou techniku strmá a nedostupná," informoval mluvčí Skiareálu Klínovec Adam Svačina. Včera helikoptéra operovala na severním svahu, poté se přesune na jižní svah směrem k Jáchymovu. „Tam bude zalévat patky nosných sloupů betonem. Půjde o divácky velmi zajímavou záležitost, avšak je potřeba upozornit přihlížející, aby se kvůli svému bezpečí drželi v dostatečné vzdálenosti," upozornil Svačina.

Lanovka Přemostěná bude vozit lyžaře už v nadcházející sezóně. Jednat se má o neodpojitelnou čtyřsedačkovou lanovou dráhu od společnosti Doppelmayr. Její kapacita bude 2400 osob přepravených osob za hodinu. Lyžaři se s její pomocí dostanou do cíle za čtyři a půl minuty.

Svou nástupní stanici bude mít nadále na stejném místě, avšak výstupní stanice se znatelně posune výše, čímž přibudou další metry sjezdovky navíc. Měřit má 1400 metrů, navíc bude rozšířená.

Jedna lanovka za druhou

Práce na lanovce Přemostěná jsou součástí druhé etapy projektu Nový Klínovec, zaměřené na modernizaci a propojení s německým zimní střediskem Oberwiesenthal.

Souběžně začali stavaři i na třetí etapě, která zahrnuje výstavbu další čtyřsedačkové lanovky, krytou bublinami, která povede z vrcholu Klínovce po jižním svahu až těsně k městu Jáchymov. Tam navíc v příštím roce vznikne také nové parkoviště pro šest set automobilů a další zázemí s tím spojené.

Jáchymovská lanovka bude dokončená až v příštím roce. Měřit má 2200 metrů a její kapacita bude rovněž 2400 přepravených osob za hodinu.

Sjezdovka, která vznikne zároveň s touto lanovkou, bude mít délku kolem 2800 metrů. Moderní lanovka nahradí jednosedačkovou lanovku, která lyžařům sloužila již několik desítek let.