Pro zámek je to naprosto výjimečná událost. Podle restaurátorského průzkumu jde totiž o první odborný zásah od doby, kdy byl Rytířský sál postavený. Tedy po více než tři sta čtyřiceti letech!


Všechno předtím byly jen laické zásahy, které historickou krásu sálu spíš zakryly než zvýraznily. „Prostě přišel údržbář se štětkou a bílou barvou a všechno přetřel," popisuje ředitel zámku Bedřich Fryč praxi z dob minulých. Na nástěnných reliéfech je patrné, že nánosy barvy postupně zakryly práci barokních mistrů. Pozadí některých výjevů či ozdobné štuky úplně zanikají.


A to se díky restaurátorům změní. „Nejdřív musíme ze všech stěn i soch sejmout dva vápenné nátěry a vrátit jim původní barvu," nastiňuje akademický sochař a vedoucí restaurátorského týmu Jiří Jelínek. „Tím daleko víc vynikne, jak jsou nástěnné reliéfy plastické."


Zmizí také oranžová výmalba, kterou mají mnozí s Rytířským sálem spojenou. Nově bude celý sál v okrově bílé. Samozřejmě kromě barevných maleb na stěnách, jejichž retušování bude pro Jelínka možná nejnáročnější. Jsou totiž ve špatném stavu. „Dost práce bude také na jedné fresce, která už začínala opadávat," dodal.


Šestičlenný restaurátorský tým bude v Rytířském sále pracovat několik měsíců. Nejzazší termín dokončení je březen 2017. Město za navrácení barokního ducha do hlavního zámeckého sálu zaplatí 1,3 milionu korun. Peníze jdou z fondu údržby. „Plánovali jsme to již delší dobu," dodává k tomu místostarosta Dana Jurštaková. „Rytířský sál je reprezentativní místo pro slavnostní události, konají se tam i svatby. Zaslouží si konečně odborný zásah."


Kromě toho jiná stavební firma na zámku zrekonstruuje podlahy na chodbách v přízemí, a to včetně vstupních arkád. Místo nehezkého betonovo cihlového podkladu budou pískovcové dlaždice. Nejprve se opraví chodba u restaurace, poté na druhé straně u hotelových pokojů. Rekonstrukce vyjde na tři miliony korun a dokončena bude v březnu příštího roku. Na začátku roku kvůli tomu bude zavřená větší část hotelu, provoz restaurace se nepřeruší.

Rytířský sál v prvním patře je největší a zároveň nejvyšší (vyplňuje dvě patra) místností celého zámku. Je bohatě zdobený především raně barokní štukovou výzdobou s válečnými, loveckými, mytologickými i exotickými motivy. Nejvíce asi zaujmou velké sochy mytologických postav z přelomu 17. a 18. století. Za zmínku stojí také postavy atlantů, které nesou sloupy mezi antickými bytostmi či fresky válečných výjevů.

Rozhovor s ředitelem KVIZu Bedřichem Fryčem


Jak rekonstrukce Rytířského sálu omezí provoz zámku?
Už od začátku října je kompletně uzavřený prohlídkový okruh po zámku. Výjimkou budou prohlídky o adventních nedělích, protože ty bývají tak hojně navštěvované, že je rušit nechceme. Půjdou samozřejmě mimo Rytířský sál. Také musíme odmítat všechny objednávky na vánoční firemní večírky, které se v sále také pravidelně konaly. A nemůžeme organizovat ani žádné krátkodobé výstavy jako v minulosti. Na propadu tržeb to určitě znát bude.


Co teď vlastně zámek nabízí, když ne prohlídky?
Vezměte si to tak, že ostatní zámky jsou mimo sezonu zavřené úplně. A nikdo se nediví. My jsme jeden z mála zámků, který je otevřený po celý rok. Teď to tak bohužel nebude. Jinak otevřená zůstává dlouhodobá výstava Pohádkový svět. A pořád je zámek příjemným výletním místem, zámek bude otevřený, restaurace či vinárna také.


Jak jste vy osobně zvědavý na novou podobu sálu?
Je pravda, že jsem v Rytířském sále skoro každý den, takže sám si umím těžko představit, že bude vypadat jinak. A pro lidi to bude určitě také šok. Ale když jsem viděl první zrestaurované části, jsem přesvědčený, že se jim staronová podoba sálu bude líbit.


Rekonstrukce čeká také arkádové chodby. Jak ta omezí chod zámku?
Koncem října se začne opravovat chodba u restaurace, hotová by měla být do Vánoc. Ta by neměla provoz omezit tolik. Možná bude chvíli zavřená restaurace, ale potom otevřeme vinárnu. A naopak. V novém roce pak přijde na řadu chodba v přízemní části hotelu. Tu budeme muset na dva měsíce zavřít. Nemůžeme ubytovat návštěvníky v pokojích, do kterých by chodili kolem míchaček s maltou…