Pokud totiž nemají žádné peníze, vězeňská služba jim půjčuje hotovost na cestu domů. „Jenže když jim zrovna nic nejede, sednou si do hospody, koupí si cigára a jsou zase bez peněz," upozorňuje jeden ze zaměstnanců vězeňské služby.

Někteří navíc odcházejí z věznice jen v lehkém oblečení, protože nastupovali v létě a nepočítali s propuštěním v lednu.

Každého pak napadne, kde si asi takový recidivista obstará další peníze nebo oblečení? „Pokud se propuštění vězni dostanou do zoufalé situace, což není nijak nereálné, dovedu si představit, že si někteří z nich začnou obstarávat peníze krádežemi v domech či bytech," podotýká Ivan Pavlíček, ředitel společnosti Next a odborník na komplexní zabezpečení domácností.

Na Chomutovsku je zatím naštěstí klid. Kromě případu popsaného v článku "V bytě měli diskotéku. „Mámu pustili z krimu, tak slavíme!" zatím policisté žádné vážné incidenty neřešili.

Propuštění vězni si mohou na kterémkoli úřadě práce požádat o dávku mimořádné pomoci, která činí tisíc korun. Rozhoduje se vždy případ od případu, podle toho, v jaké situaci se propuštění nacházejí. Ti mají z věznice dokument o tom, s kolika penězi byli propuštěni.