Sestřičky dětského oddělení hýčkají v jedné z postýlek malý poklad. Říkají mu Michal a jeho nový život začal dnes po poledni. V okamžiku, kdy ho zřejmě jeden z rodičů odložil do babyboxu v chomutovské nemocnici.

Na druhé straně zdi se v té chvíli rozezněl alarm a začal odpočítávat vteřiny nového života malého chlapce. Byl oblečený, zaopatřený, na první pohled zdravý. To potvrdily i lékařské prohlídky. Ať už mu máma do té doby říkala jakkoli, od včerejšího odpoledne je Michal. Alespoň pro sestřičky, kterého tak pojmenovaly.

Ať už se rodičům stalo cokoli, o svého syna se starali dobře. „Chlapec je v dobrém zdravotním stavu a momentálně je v péči zdravotníků dětského oddělení, kteří již kontaktovali sociální pracovníky chomutovského magistrátu," uvedl Jiří Vondra, mluvčí Krajské zdravotní, pod níž chomutovská nemocnice spadá.

Michal je prvním dítětem, které bylo nalezeno v chomutovském babyboxu. A je také trochu výjimkou mezi ostatními odloženými dětmi – není to totiž novorozeně, lékaři jeho stáří odhadují na tři až pět měsíců.

Na to poukázal i Ludívk Hess, zakladatel babyboxů v republice. „Nevidím rád, když matky odkládají již starší děti," podotkl k tomu. „Chápu ale, že se matka mohla dostat do špatné situace, příběhy odložených dětí jsou různé. Tím, že dítě odložila do babyboxu, se alespoň zachovala seriózně." Naráží tak na základní funkci schránek na odložené děti – zabránit tomu, aby je rodiče odložili někde u popelnic, jako se stávalo dříve. Dítě z babyboxu bude stále bez rodičů, ale bude žít.

O dalším osudu budou teď rozhodovat pracovnice sociálního odboru, většinou nalezená miminka putují do kojeneckého ústavu.

Děti z babyboxů

V Chomutově jde o první případ odloženého dítěte, babybox ve zdejší nemocnici funguje od roku 2008. V kadaňské nemocnici byl otevřen o rok dříve a našli tu už dva novorozence. Michal je v pořadí 79. dítětem odloženým v babyboxu, poslední případ je ze sousedního Mostu. Před čtrnácti dny tam našli malou holčičku.