Pikantní marmelády, voňavé slané koláče a cibulačka jako od francouzské babičky. V Račeticích se připravuje další ročník cibulových slavností a na návštěvníky čeká den nabitý labužnictvím, hudbou i adrenalinem. Hospodáři navíc hlásí, že cibule se letos urodilo dost pro všechny.

Slavnosti se v sobotu 16. září vrátí do Račetic už posedmé. Z původně malé akce se stala jedna z nejvyhledávanějších kulturních událostí Chomutovska, která přitahuje tisíce návštěvníků. Místní cibule totiž sbírá jedno ocenění kvality za druhým a domácí kuchtíci si bez ní vaření už nedokáží představit. Některé rodiny na ni dokonce pořádají úplné manévry. „Každý rok kupujeme asi padesát kilo,“ říká Kamila Skalická z Chomutova. „Jezdíme si pro ni s předstihem už na konci srpna. Abychom měli jistotu, že ještě bude. Předloni jsme už v září měli smůlu,“ dodává Chomutovanka.

SVÍČKOVÁ. Červený Hrádek po roce opět provoněla tradiční česká omáčka.
FOTO:Lahodné maso, voňavá omáčka a kopec zábavy se servíroval na Červeném Hrádku

Letos si ale zájemci o dostatek cibule starosti dělat nemusejí. I přes sucho, se kterým letos zemědělci bojovali po celé zemi, se račetické cibule urodilo dost. Zemědělci jí ale museli pomoci, pole dvakrát denně kropil závlahový systém. „Rostla na třiceti hektarech půdy a zatím to vypadá, že výnos z každého hektaru bude čtyřicet tun,“ vypočítává organizátor akce Josef Ryšavý. „Myslím, že na každého zájemce se dostane,“ slibuje cibulář.

Tak vypadaly Slavnosti cibule loni: 

a tak předloni:

Když se cibule dobře uskladní, vydrží čerstvá celý rok. Někteří si ale výdrž raději pojistí dalším zpracováním. „Kupujeme si tu žlutou podlouhlou odrůdu tosca. Máme vyzkoušeno, že se z ní dělá nejlepší čatní a marmelády,“ líčí Pavel Novák z Kadaně. „Ale na čalamádu a lečo používáme kulatou, je pikantnější a má větší říz,“ prozrazuje Novák.

Nabrat inspiraci na další recepty budou moci kuchtíci právě na slavnostech, které se konají v sobotu 16. září. Na stáních budou k mání výrobky z cibule, třeba polévky, marmelády nebo slané koláče a pečivo podle francouzských receptur. Kromě jídla lákají slavnosti i na bohatý doprovodný program včetně hudební produkce.

Plechová kavalerie by záviděla

Hlavní novinka letošního ročníku potěší především děti. Budou si moci vyzkoušet, jaké je to být opravdovým zemědělcem. „Budou mít k dispozici šlapací traktůrky,“ prozrazuje Josef Ryšavý. „Budeme tu mít malou expozici domácích zvířat a děti jim na vozítkách budou rozvážet seno, vodu a vůbec se o ně starat,“ pokračuje Ryšavý. Na děti dohlédnou studenti z podbořanské zemědělské školy, u nichž najde odpověď každý zvídavý dotaz.

V chomutovském drážním depozitáři NTM
Unikátní železniční depozitář nechají otevřený o měsíc déle

Ani dospěláci nepřijdou zkrátka. Na čepu bude totiž unikátní cibulové pivo. Jeho recepturu vyvinuli cibuláři ve spolupráci s žateckým chmelařským institutem. A kromě toho, že si ho nechali téměř patentovat - je chráněno užitným vzorem - s ním mají velké plány. „Samozřejmě nemáme skromnější ambici, než překonat chutí i oblíbeností plzeňský Prazdroj. Sice mají nepatrný náskok pár staletí, ale to zvládneme,“ směje se Josef Ryšavý.

Slavnosti začínají v sobotu 16. září od 10 hodin.

Na co se těšit?- Taneční vystoupení - Radon, Beethoven DC
- Vaření s Mojmírem Maděričem a šéfkuchařkou restaurace Pamplona
- Dechová hudba Horalka Amati Kraslice
- Soutěž o nej cibulačku
- Olympic revival, Steakhaus, Alkehol
- Výstava zemědělské techniky
- Minifarma
- Atrakce pro děti, cibulové občerstvení, pivo, limo
- Lety vrtulníkem, ultralighty, jízdy na obrněném transportéru
A další…