Napraví adepta na utracení i rozmazleného gaučáka. V Suchém Dole u Klášterce nad Ohří funguje školka v přírodě pro psy, která už vytrhla trn z paty nejednomu pejskaři. Psi tam nejen pohlídají, ale zároveň je i cvičí či mírní jejich agresi.

V psí školce je denní režim podobný tomu v té lidské. Páníček ráno psa vysadí ve venkovním areálu vedle luk a lesů a k večeru si ho vyzvedne. V případě, že odjíždí na dovolenou, pejsek zůstává ve školce po celé dny a noci. Během dne je pro pejsky připravený program. „Několikrát denně se jde ven na procházky, ve školce pak probíhá program, který psům vybrali majitelé,“ vypráví majitelka školky Hana Kaufmannová. „Cílem je, aby byl pes večer úplně utahaný,“ usmívá se.

Mistrovství ve svíčkové.
Svíčkovou na zámku ochutnají herci z muzikálu Madagaskar

Psy, kteří se mají něco naučit, čeká výcvik. Ve školce naučí svěřence zvládat základní i složité povely nebo ho připraví, aby udělal co nejlepší dojem na bonitační komisi. Ta dává majitelům povolení k papírovému chovu.

Dostávají se sem ale i složitější případy. „Měla jsem tu československé vlčáky, kterým hrozilo utracení, protože byli agresivní a zle majitele napadli,“ vzpomíná chovatelka. „Majitelé je nezvládali, nebyli na ně dost přísní. Zároveň ale chápali, že vina je i na jejich straně a snažili se psům ještě pomoci,“ popisuje Kaufmannová. Se psy to nakonec dopadlo dobře, ve školce jejich agresi odbourali a teď si lebedí v novém domově.

Autobus RegioJet
RegioJet už nebude ze severočeských měst zajíždět do centra Prahy

Do školky mohou chodit i psi, kteří už všechno umějí, ale zavření sami doma by se nudili. V areálu jsou jim k dispozici hračky, prolézačky, pohodlné kotce s pelíšky a dokonce i „bazénky“ s vodou, kde se teď v létě chladí. Společnost jim kromě chovatelky dělají ostatní psi. „Většina se spolu snese a hrají si spolu,“ říká Hana Kaufmannová.

Služeb školky využívají psi majitelů z různých sociálních skupin a za tři roky, co zařízení funguje, se jich tu vystřídalo už mnoho. „Jsou tu mazlíčci lidí, kteří pracují v průmyslové zóně v Klášterci, už jsem tu ale měla i psy od ruských majitelů, kteří cestovali na dovolenou do Karlových Varů,“ vyjmenovává Kaufmannová.

Obliba retrívrů neklesá

Hana Kaufmannová je sama zkušená chovatelka, která se psům věnuje přes třicet let. Obliba psů podle ní u Čechů neklesá a nemění se ani žebříček nejoblíbenějších plemen. „Pořád vedou labradoři a jiní retrívři, jsou to zlatí psi,“ usmívá se Kaufmanová.

Stoupá ale i obliba takzvaných bojových psů. Podle Kaufmannové se jich ale není třeba obávat. „Problémy u psů vznikají vždy kvůli majiteli. Potřebují pevnou ruku, navíc majitelé nehledí na jejich vrozené dispozice,“ říká chovatelka. „Pracovní psi, lovecká plemena, se potřebují vylítat a ne být zavření celý den v bytě a pak jít na krátkou procházku,“ ví Kaufmannová. „Pak se nemůžou páníčkové divit, že psi zlobí, ničí věci, neposlouchají,“ uzavírá chovatelka.

Mláďata krokodýlů, která odchoval chomutovský chovatel Jaroslav Zelinka v paneláku
Pumy, krokodýli, jedovatí hadi. Chovatelé v kraji se exotiky nebojí

Právě teď v létě, v době dovolených, poptávka po podobných zařízeních, jako jsou psí školky, roste. Na Chomutovsku je jich ale poskrovnu, funguje tu jedno. Ani při větší nabídce ale nemusejí mít majitelé vyhráno, řada hotelů odmítá některá plemena přijmout. S tím se setkala i Kateřina Řeháková z Chomutova. „Máme dva stafordy a v těch hotelích jsou většinou ti malí, s prominutím, podvraťáci,“ líčí Řeháková. „Většího plemene se báli, nejblíž je nám vzali v Praze. Vyšlo to skoro dráž, než ta dovolená,“ uzavírá Řeháková.

Dovolená s mazlíčky je plná úskalíPodle Asociace cestovních kanceláří ČR je trendem brát na dovolenou zvířata. To ale přináší řadu úskalí. „Problémem jsou přísná veterinární opatření,“ říká místopředseda organizace Jan Papež. Zvířata musí mít čip nebo tetování, řadu očkování a pas, aby vůbec mohla opustit hranice. Problém nastává i v hotelích. „U hotelů se spíš setkáváme s neoblibou zvířat, nemají vhodné zázemí, může se i stát, že zakáží psům přístup na pláž,“ dodává Papež. To samé platí i pro letadla, ne všude zvířata na palubu vezmou.