Volební komisaři ještě naposledy přerovnávají obálky, kontrolují zástěny a pak už zasedají za své stoly. Přesně ve 14 hodin se otevírají volební místnosti a krátce na to přichází první voliči, zatím převážně důchodci. „Je to naše občanská povinnost." Odpovídají mi všichni stejně na otázku, proč přišli.

Lidé se rozbíhají po školní budově a pátrají po své adrese. „Tady máte obálku pro senátní volby a jestli chcete i do zastupitelstva, tak musíte vedle," instruuje komisař v jedné z volebních místností. „Dejte mi občanku, já si vás odškrtnu a pak vás poprosím, můžete tady za plentu." Tyhle věty slyší každý, kdo přijde ke stolu.

„Mělo by chodit hlavně víc mladých lidí, ti na to kašlou a pak si jenom stěžují," říká 24 letý Marcel Mihalik, když vhazuje svůj lístek do urny.

Během první volební hodiny odhaduji účast na dvě stovky lidí, v některých místnostech se z počátku tvoří menší fronty.
Při anketě s voliči pozoruji příjemnou změnu, lidé už se nebojí mluvit o politice a chtějí říct svůj názor, jsou hrdí na to, že jdou volit. Naopak nevoliči jakoby se za svůj názor styděli.

Na zastávce před školou se ptám: „Půjdete k volbám?" „Nepůjdu, stejně to bude pořád stejné, ale nefoťte mě, nechci být v novinách," rozčiluje se štíhlá paní ve středním věku.

U většiny nevoličů s žádostí o fotku a názor nepochodím. „Já volit nemůžu, jsem Jehovistka," odpovídá mi mladá žena a přidá do kroku. „Já bych vám to řekl, ale byl bych sprostej a nechci být v novinách," pro změnu divoce gestikuluje zhruba 50 letý muž, stojící před večerkou s lahví piva a následně rozebírá politickou situaci se svými kamarády. V to, že by se situace mohla změnit, pokud by šli k volbám, nikdo z nich nevěří. Však ono je zřejmě lepší nadávat u piva, než se o něco vůbec pokoušet.

A co vy? Půjdete k volbám? Diskutujte nebo hlasujte v anketě!

Anketa: Půjdete k volbám? Proč?

Marcel Mihalik: „Je to pro mě povinnost a samozřejmost, vyjádřit svůj názor na politiku by měl každý a ne jen to malé procento idí, kteří k volbám přijdou. Pak si nemůžou stěžovat."

Elemir a Judita Szitaiovi: „Chodíme volit pokaždé, je to přeci občanská povinnost."

Jaroslav Vrba: „Doufám, že ti politici, které jsem šel volit, to tady změní, ale musí přijít volit co nejvíce lidí."

Josef Maršálek: „Jsem znechucený z toho, co si stát dovolí, když lidi půjdou k volbám, tak se to změní, když nepůjdou, tak se zas budou dít ty zvěrstva, který se dějou."

Petr Andrašščik: „K volbám nejdu, je to jedno, kdo tam bude, protože jakmile se dostane k moci, tak si nakrade, jako každý, takže to podle mě nemá smysl."

Autorka: Soňa Šímová