Diskuze o budoucnosti hokeje v Chomutově nabírají na obrátkách. Klub chce po městě celkem 32,5 milionů na zachování extraligy. Město je ale Pirátům podle všeho nedá.

Rozhodovat by o tom měli 20. června zastupitelé. „Takový požadavek nemůžeme schválit, určitě bude zamítnut," je si však jistý primátor Chomutova Daniel Černý. „To si snad uvědomují všichni napříč stranami. Město ty peníze nemá," dodává.

Petice a osmnáct set podpisů

Klub městu předložil více variant. Zmíněných třiatřicet milionů by znamenalo kompletní zachování mládežnického hokeje i extraligy. Za 17,5 milionu by klub udržel mládež a sehnal peníze na nižší WSM ligu. Což je ale stále o deset milionů více, než činily dosavadní roční dotace.

Nad částkou kroutí hlavou i řada fanoušků. Doufají však alespoň v kompromis. Zhruba osmnáct set jich také podepsalo petici s výzvou městu, aby hokej adekvátně podpořilo. Chtějí ve městě zachovat extraligu, protože klub uvažuje, že licenci prodá klubu z jiného města. Podle České televize už jednání probíhají.

"Uspořádejte sbírku, bude úspěšná"

Primátor Daniel Černý mezitím přišel s jinou myšlenku. Vyhlásit na hokej sbírku. Zdá se to jako vtip, ale myslí to vážně. „My bychom ji jako město klidně vyhlásili a zaštítili. Myslím, že by byla úspěšná," potvrdil včera Chomutovskému deníku.

Spočítal, že pokud by každý z pěti tisíců fanoušků poslal do sbírky každý měsíc dvě stovky, vyšlo by to na dvanáct milionů. „To by mohlo A týmu pomoci," dodal s tím, že sám by jako fanoušek hokeje klidně posílal tisícovku. Navíc by to podle něj byla cesta, jak mohou klub podpořit i mimochomutovští fanoušci.

Výbušné politické téma

Podpora hokeje se stala také třeskutým politickým tématem. Opoziční ČSSD a Nový Sever vyčítají vládnoucímu PRO Chomutov třeba to, že peníze dává raději do re:Kultu, podle nich zbytečné organizace. Jan Hartman, radní PRO Chomutov, zase na svém blogu srovnal finanční požadavky klubu třeba s náklady na děti v mateřských či základních školách, které jsou podle něj daleko nižší než klub požaduje na juniory. Což označil za nenormální.