Hodnoty polétavého prachu překročily dnes dopoledne povolený čtyřiadvacetihodinový imisní limit 50 mikrogramů na metr krychlový na měřicích stanicích v Tušimicích, Chomutově, Mostě, Lomu, ale i v Krupce na Teplicku a v Litoměřicích. Vyplývá to z údajů na webu Českého hydrometeorologického ústavu. Ovzduší se začalo horšit o víkendu, předtím byla naposledy špatná smogová situace v Ústeckém kraji v únoru.

Dnes dopoledne byly průměrné hodnoty nejhorší v Chomutově, v 11:00 dosáhly 82,8 mikrogramu na metr krychlový. Hodinové koncentrace ale dosahovaly až 105 mikrogramů. Ještě v pondělí odpoledne byl povolený dvacetičtyřhodinový limit 50 mikrogramů na metr čtvereční překročený nejvýše o 10,4 mikrogramu, dnes dopoledne už o 32,8 mikrogramu. Upozornění na smog však ČHMÚ zatím pro Ústecký kraj nevydal.

Vydává ho v případě, že průměrné hodnoty za posledních 24 hodin překročí 100 mikrogramů částic polétavého prachu. Splněny musejí být ještě další podmínky, jako je například šest hodin trvající nárůst hodnot nebo špatná předpověď. Signál regulace, po jehož vydání některé podniky v kraji musí omezit výrobu, začíná platit, když průměrná denní koncentrace imisí prachu překročí 150 mikrogramů na metr krychlový.

Inverzní charakter počasí má podle ústecké pobočky ČHMÚ pokračovat pravděpodobně nejméně do středy, ve čtvrtek má nad území kraje začít proudit studený vzduch od severozápadu. Zhoršené rozptylové podmínky jsou dnes v Moravskoslezském, Pardubickém a Středočeském kraji i Praze.