„Už se mi stalo, že jsem měla doma přebytečné oblečení, které mi bylo líto vyhodit, přitom co se týká textilních sbírek, nevím, kam jdou. A protože tu máme centrum či spolek, který se podobným věcem věnuje, tak vznikl nápad," vylíčila Hana Dufková z droužkovického spolku Setkávání živý venkov, co ji přimělo k akci. „Naše ženy měly už dříve snahu udělat jednodenní burzu, to se ale nevydařilo. Možná kdyby byla otevřená delší dobu, měla by větší úspěch. Proto otevíráme veřejnou letní skříň, která tu bude až do konce prázdnin," osvětlila. 

Jako skříň ve skutečnosti poslouží celá místnost „zasedačky" v patře bývalé školy vedle kostela a obecního úřadu, kde budou věci rozložené na stolech, židlích a věšácích tak, aby se jimi lidé mohli v klidu prohrabat.

První oblečení už je na místě

První tašky s oblečením tam místní nanosili v tomto týdnu. Podle odhadu pořadatelky jde hlavně o oblečení pro dospělé. „Dětské věci si většinou maminky umí vyměnit samy mezi sebou," míní Hana Dufková, která tam z vlastní skříně přinesla dvě tašky šatů, kalhot a dalšího oblečení, co už jí není a doma zbytečně zastarává. 

Kdo oblečení přinese – samozřejmě vyprané a nepoškozené, aby se hodilo jako dar někomu jinému, neplatí nic. Ten, kdo si bude nějaké to ošacení odnášet, zaplatí symbolický poplatek 20 korun za provoz, ať už si odnese jedno tričko, nebo deset různých věcí. Jestliže se vrátí znovu pro další věci, také znovu platí. „Samozřejmě doufáme, že si sem nepřijde někdo pro věci ve velkém, aby je pak prodal," upozornila Hana Dufková na nežádoucí chování. „Naopak předpokládáme, že si každý odnese jen to, co sám potřebuje," dodala.


Zjišťovat, co se komu hodí do šatníku, mohou první zájemci už v pondělí od 9 do 15 hodin. Stejně tak i další všední dny do konce letních prázdnin.