Pohodlí, bezpečí, pomoc na blízku. A nemusíte „rozbíjet prasátko", abyste tu žili. Tak charakterizuje nově vybudovaný areál pro seniory jeho správce Pavel Dologh. Domov pro klidné stáří vyrostl na kraji Chomutova pod vrchem Strážiště.

Jeden z patrových domků. V patře jsou byty pro návštěvy.Snadno a pohodlně

Areál připomíná malé satelitní městečko s velkou společenskou budovou uprostřed. Je tu patnáct barevných domků, v každém jsou tři přízemní byty pro seniory a také jeden byt pro návštěvy ten je v patře (patrový domek na fotografii vpravo). „Byty mají velikost čtyřicet metrů čtverečních, jsou bezbariérové, mají sociální zázemí a kuchyňskou linku," vypočítává správce Pavel Dologh, který Chomutovský deník areálem provázel.

Všechno je přizpůsobeno seniorům tak, aby to mohli snadno ovládat. Vstupní dveře jsou na čip, topné systémy uvnitř bytů jsou jednoduše nastavitelné. A všude jsou pochopitelně bezpečnostní tlačítka pro případné přivolání pomoci. Navíc je ve všech bytech vysokorychlostní internet, televizní a telefonní přípojka.

Zábava a péče

Prosklená část společenské budovy.Uprostřed areálu se ještě finišuje s dostavbou společenské budovy (foto vlevo). V ní bude ordinace lékaře, kadeřník, wellness a především velká prosklená kavárna. Kousek za domy, mezi stromy, vznikne ještě zahradní oddychové místo. Už nyní tu stojí altán, do jara tu vznikne ještě fontána, hřiště na petanque či ruské kuželky.

Co může hrát při rozhodování seniorů velkou roli, je bezpečí. Celý areál je oplocený, monitorovaný kamerami, jediná příjezdová cesta je hlídaná. „Na sídlišti už se lidé bezpečně moc necítí, obzvlášť ti starší. A není divu," podotýká Dologh.

Přednost mají sedmdesátníci

Kontakty a další informace
Další informace o Domovu klidného stáří najdete na stránkách www.arealdks.cz nebo můžete telefonicky kontaktovat správce Pavla Dologha na čísle 777 478 285.

Na stavbu areálu přispěl dotací stát, proto jsou pro ubytování dané specifické podmínky. Přednost mají lidé nad 70 let, mladší zájemce musí schválit město. A nemusí být jen z Chomutova.

A kolik tu budou důchodci za ubytování platit? Samotný nájem činí dva tisíce korun, k tomu je ale třeba připočíst zálohy za energie a balík základních služeb (internet, televize, ostraha). Minimální měsíční poplatek se tak pohybuje okolo sedmi tisíc. Se stravou, úklidem a dalšími službami pak zhruba dvanáct tisíc.

V listopadu se budou stěhovat první

První zájemci už se podle Pavla Dologha hlásí. Nakonec i při návštěvě Chomutovského deníku se tu byla podívat rodina s babičkou na vozíku. V listopadu se budou stěhovat první klienti, slavností otevření se chystá na prosinec.

Areál je soukromý, na svých pozemcích ho vystavěl místní podnikatel Václav Kordulík. Jak prozradil, celá stavba vyšla zhruba na sto milionů, dotace tvořila čtvrtinu. A kdyby prý chtěl na areálu rychle vydělat, stačilo kývnout na jednou z nabídek, které měl. „Měl jsem dva zájemce ze zahraničí, jedni byli z Ruska, další z Německa. Oba jsem odmítl," říká. „Myslím, že náš projekt je užitečný a smysluplný. Staří lidé tu mohou pohodlně žít, aniž by museli prodávat majetky nebo rozbíjet prasátko, aby se sem přestěhovali," dodává.

Primátor: Věřím, že si klienty najdou

V areálu už se byl podívat i chomutovský primátor Daniel Černý. Co na něj říká? „Je to zajímavý projekt, ne úplně typický," řekl po prohlídce. „Věřím a doufám, že najde svoji klientelu."

Panoramatický pohled na celý areál.