V roce 2052 bude Chomutov slavit 800 let od první písemné zmínky o městě. Jak se za těch čtyřicet let změní?

Znázorněte svůj pohled na Chomutov v roce 2052 jakoukoliv formou a pošlete na adresu chomutovského senátora Václava Homolky. Ten je patronem soutěže, kterou vyhlásil klub místních zastupitelů za KSČM. A protože je to téma zajímavé a především regionální, Chomutovský deník po skončení soutěže zajímavé názory či výtvory otiskne.

Na co byste se měli při přemýšlení o budoucnosti města zaměřit? Na cokoli, co vás napadne! „Názor se může týkat celého života města, nebo se zabývat jen určitou problematikou," říká senátor Václav Homolka, patron soutěže. I pořadatelé ve svém informačním letáku nadhazují několik možných směrů (více dole).

Představa může být vyjádřena popisem, obrázkem, fotomontáží, modelem… Vynalézavosti se meze nekladou. Věk, vzdělání, politická příslušnost ani fundovanost nerozhoduje, dodávají pořadatelé.

Kdo se chce soutěže zúčastnit, měl by svou představu u budoucím Chomutovu dopravit do pátku 29.června do chomutovské kanceláře klubu zastupitelů nebo senátora (Mostecká 39, vedle Hajša). Možné je využít také e-mail homolkav@senat.cz nebo se domluvit na telefonním čísle 474 651 279, klapka 22.

Došlé materiály budou vystaveny a ohodnoceny vyhlašovateli ankety. Po skončení výstavky budou práce uloženy a následně vystaveny v roce 2052.

Autory nejlepších prací pozve senátor Václav Homolka na návštěvu sídla Senátu, kde jim slavnostně předá upomínkové předměty.

Jaký bude Chomutov v roce 2052?

Bude Chomutov tvořit s Jirkovem a okolními obcemi více než stotisícové souměstí, nebo bude hrstka odvážných obyvatel shlížet ze sídlišť na to, jak velkostroje těží uhlí ze dna Kamencového jezera?

Dožije se tohoto letopočtu Armabeton, bývalá poliklinika v Puškinově ulici, Billa, Globus, Kaufland? Co bude stát na místě dnešního Armáďáku a Domu pionýrů a mládeže?

Budou se o zdraví Chomutováků starat lékaři v supermoderní nemocnici, nebo budou naši potomci s každou zadřenou třískou jezdit do Prahy?

Jak se budou Chomutováci v roce 2052 vzdělávat? Přežijí současné školy nebo je nahradí interaktivní domácí studovny?

Bude se na Zadních Vinohradech hrát extraliga ledního hokeje nebo tam bude FC Chomutov hrát finále superpoháru?

A co doprava? Budou se naši potomci fackovat o každé volné místo k zaparkování auta? Nebo bude dopravu ve městě zajišťovat zdarma metro?

Budou se děti našich dětí opatrně a po zuby ozbrojeni plížit ulicemi města v obavě před teroristickým útokem, nebo lidé konečně zjistí, že mají dar řeči a budou se mezi sebou konečně domlouvat?