Desítky let byl v minulosti chomutovský hokej (a vůbec skoro všechen sport ve městě) spojený s největším místním podnikem - Válcovnami trub a železárny (VTŽ). Dnešní Piráti Chomutov se do té doby symbolicky vrátí v rámci oslav svých sedmdesátin. Výroční zápas odehrají hokejisté za týden s Libercem, a to v retro dresech, které představí již tuto neděli.

Ale nečekejte nablýskanou show na ledové ploše. Připravte se na prach, trochu nepohodlí a industriální prostředí. A tím pádem jedinečnou atmosféru! Akce totiž proběhne v jedné z hal přímo ve válcovnách. Jen kousek od míst, kde se dodnes trubky vyrábějí.

Což je mimochodem jedna z atrakcí, na které klub také láká. Po představení dresů a autogramiádě bude možné si výrobu bezešvých trubek v malých organizovaných skupinách prohlédnout zblízka a s komentářem.

Pirátský hlouček by v obří hale působil trochu ztraceně. Klub proto na místo přistaví autobus, kterým jezdí hráči na venkovní zápasy. Ten díky velkým polepům zajistí viditelný a jasně označený ostrov pro všechny fanoušky či zvědavce.

Jak prozradil marketingový ředitel Pirátů David Dinda, nápad na originální místo pro akci přišel teprve poté, co klub zvolil podobu retro dresů. „Přemýšleli jsme pak, jak akci okořenit. A představit dresy v továrně, kde je ještě znatelná doba, kterou připomínají, nám přišlo hodně zajímavé," podotkl k tomu v rozhovoru pro klubový web (celý ho můžete vidět na www.piratichomutov.cz). Následovala domluva s firmou, která v dnes „manesmance" trubky vyrábí a nevšední pozvánka byla na světě.

Akce začíná ve 14.30 hodin, areál bude přístupný už půl hodiny předtím. Jak se do něj dostanete? Přes vrátnici z rohu Dukelské a Vodní ulice (viz mapka). Tam už vás najatí pracovníci klubu navedou.

Mapka Areálu válcoven.

Program odstartuje odhalením podoby retro dresu, které na sobě budou mít i čtyři výrazné osobnosti z historie chomutovského hokeje. Jejich podpis budou moci zájemci získat na speciálních sběratelských kartách (viz infoblok dole).

Vzácností mohou být nejen podpisy někdejších ikon chomutovského klubu, ale také dnešního tahouna týmu - Romana Červenky. Ten má totiž ve smlouvě s klubem zakotvenou povinnou účast na jediné propagační akci v sezoně. A tou bude právě ta nedělní.

Výroční zápas sehrají Piráti v představených retro dresech v neděli proti Liberci. I ten bude v mnoha věcech nevšední. O zajímavostech k tomuto utkání bude Chomutovský deník ještě informovat.

Čí podpis můžete ve válcovnách ulovit?

Josef Volák (nar. 1936) Karta - Josef Volák Za A tým začal hrát v roce 1958 a strávil zde celou svojí kariéru.
Celkem 500 utkání, více než 200 branek. Po skončení kariéry trenérem mládeže i mužů a následně funkcionář. Dodnes pravidelně chodí na hokejová utkání.







Karta - Zdeněk ChuchelZdeněk Chuchel (nar. 1950)Dlouholetý hráč Chomutova, který ve své době převyšoval chomutovské možnosti a tak osm sezón hrál nejvyšší soutěž po boku Ivana Hlinky v sousedním Litvínově. Do Chomutova se však vrátil a spojil s ním zbytek své kariéry. Následně se stal trenérem mládeže a v klubu na této pozici působí dodnes.




Kamil Koláček (nar. 1973)Karta - Kamil KoláčekJedna z nejvýraznějších postav přelomu tisíciletí. Tahoun KLH Chomutov v prvoligových dobách, sběratel kanadských bodů. V Chomutově odehrál více než 400 utkání a vstřelil 156 branek. Dnes v klubu působí jako mládežnický trenér.









Karta - Roman ČervenkaRoman Červenka (nar. 1985)Současná největší osobnost Pirátů Chomutov a hvězda celé hokejové extraligy. Nejproduktivnější hráč soutěže vede s přehledem kanadské bodování ligy. Letos nasbíral už 52 bodů za 19 branek a 33 nahrávek.