Chomutovský deník psal o tématu jako první již před deseti dny (článek si můžete přečíst ZDE)

Kladno: "Mírníme vášně"

„V tuto chvíli bych mírnil vášně, žádné stěhování se nekoná. Jaromír Jágr tuto myšlenku zaznamenal a neřekl na ní rezolutní „ne", ale to je z naší strany opravdu vše," prohlásil mluvčí kladenského hokejového klubu Vít Heral. 

Na druhou stranu je fakt, že cílem Rytířů je vrátit se co možná nejdříve do nejvyšší soutěže. Do mužstva před novou sezonou přivedli spoustu zajímavých hráčů, ale ve veteránském věku. Strategie spíš nahrává k tomu, že extraligu touží vybojovat sportovní cestou. „Pokud by se kdekoliv naskytla možnost převodu extraligové licence, vedení klubu o ní může uvažovat. Ať už by to bylo Chomutově, nebo někde jinde," dodal Heral. "Teď ale budujeme mužstvo a obvyklým způsobem se připravujeme na další sezonu ve WSM lize. Uděláme maximum pro to, aby byla úspěšnější, než ty předchozí."

Když licence, tak spíš z Karlových Varů

Pravda je, že V Kladně se předtím spekulovalo spíše o získání práv z Karlových Varů, kde většinový majitel Karel Holoubek marně přemlouvá k větší podpoře hokeje Sokolovskou uhelnou i město. I proto se Energie sotva v lize zachránila a její nejzajímavější hráči odešli za lepším.

Pod vedením současné garnitury v čele s primátorem Milanem Volfem se už koupí dostala do Kladna extraliga volejbalu, ovšem hokej je jiný level. Pokud by nabídka ležela na stole, nebude o pár milionech.

Petice: "Nenechte Piráty odejít"

Ilustrační fotoFanoušci Pirátů už ale bijí na poplach. Sepsali dokonce petici (přečíst si ji můžete na webu fanklubu ZDE). Vyzývají v ní vedení města, aby hokejový klub adekvátně podpořilo tak, aby Piráti zůstali v Chomutově. "Odchod klubu mimo Chomutov z důvodu nedostatečné podpory ze strany Statutárního města Chomutova bychom museli vnímat jako nepochopení významu hokejového klubu Piráti Chomutov pro naše město a jeho reprezentaci," píše se v petici. Ode dneška je k podepsání v hospůdce Podkova, na zmíněných stránkách je také možnost si petici vytisknout, pro mimochomutovské pak podepsat elektronickou verzi (TADY).

Fanouškovské vášně však v rozhovoru pro iDnes.cz mírnil i marketingový ředitel Pirátů David Dinda. "Všichni reagují na něco, co není. Reagují na odchod kamsi, přitom nikdo neřekl, že to nastává nebo nastane," uvedl. Na druhou stranu připustil, že klub jedná s městem i o tom, zda je Chomutov tím pravým městem pro hokej na takové úrovni. "Majitel by rád slyšel od všech představitelů města, jestli klub na téhle úrovni má v Chomutově místo a jestli je tady chtěný," uvedl.

Vedení klubu v současné době vyjednává s městem o podpoře do budoucna. Chomutov prý vyjádřil ochotu podporovat hokej, ale zřejména mládež, především hokejovou akademii. "Nesmírně si vážíme toho, že by i nadále podporovali mládež, ale jestliže má jít veškerá zodpovědnost za financování A týmu za námi, byl jsem pověřený, abych zástupcům vedení města oznámil, že můj otec ještě chce otázku budoucnosti prvního mužstva zvážit," nechal se slyšet Jaroslav Veverka mladší, generální ředitel Pirátů Chomutov. Jeho otec je majitelem klubu. "Pověřil mě, abych ověřil možnost případných jiných zájemců," dodal. Současný stav označil Veverka mladší za oťukávání.

Město: Hokej podporujeme a podporovat budeme

Primátor Daniel Černý (vpravo) a náměstek Marek Hrabáč na zasedání rady.Město Chomutov dle slov svého mluvčího Jana Rödlinga hokej dlouhodobě podporuje a podporovat bude. "V letošním roce dostal klub stejnou vysokou podporu jako v dřívějších letech," připomněl. Město má prý velký zájem na tom, aby klub ve městě působil. "Se zástupci klubu pravidelně jednáme. Při jednání o podpoře jakéhokoliv subjektu se musí najít dohoda mezi jeho požadavky a možnostmi rozpočtu města," dodal.

Co se týká petice, tak město má podle Rödlinga stejný zájem, jako se píše v jejím textu. Tedy podporovat ve městě hokej. "K textu se dá ještě dodat, že o jakékoliv vyšší částce pro jakýkoliv subjekt rozhoduje zastupitelstvo, nikoliv primátor nebo rada města," dodal mluvčí. Záleží tak na vůli zastupitelů, případně zastupitelských klubů, jak rozhodnou.