"Psovod ve službě využívá vlastního psa a máme s ním výborné zkušenosti," pochvaluje si ředitelka Marta Bendová. V současném zimním období s ním obchází třeba zahrádkářské kolonie, které jsou opuštěné, jinak má ale rajón i ve městě. Přesto město hledá ještě další psovody. Původní myšlenka je totiž taková, že by městská policie měla psovoda v každé směně. Což by znamenalo celkem čtyři psy a psovody. Podle vedení města to ale není nezbytně nutné. jde spíš o záměr dostat se k nějakému ideálnímu stavu.

Respekt

Vedení městská policie ví, že pes je pro udržení bezpečnosti a veřejného pořádku ve městě velmi užitečný pomocník. Dokáže si získat respekt i u lidí, kteří nerespektují autoritu uniformy.
Jirkovské ulice hlídal služební pes již před rokem. Byl to šestiletý německý ovčák a psovodka Pavla Králová z Litvínova. Tehdy to byla velká událost, ale bohužel neměla dlouhého trvání. Po jediném měsíci žena odešla ze služby a její pes ji následoval. Psovodka prý tehdy trávila více času se svým psem v autě, než na ulici, což se rozcházelo se záměrem vedení města.

Požadavky na strážníka-psovoda

Uchazeč o práci psovoda-strážníka musí splňovat podmínky bezúhonnosti a spolehlivosti podle zákona o obecní policii. Být starší 21 let, zdravotně způsobilý a vlastnit řidičský průkaz skupiny B. Měl by mít minimálně středoškolské vzdělání, u psovoda je předpoklad, že se zajímá o kynologii. Zájemci se mohou hlásit na pozici do konce ledna.