Hlasy důchodců

V Kadani například kdosi jménem rodiče jedné z klientek domova důchodců nahlásil, že seniořit tu dostávají obálky pouze s jedním lístkem. Je to lež," komentovala to ředitelka Městské správy sociálních služeb v Kadani Lenka Raadová. "Všichni naši klienti dostali obálky se všemi hlasovacími lístky."

Zprávu mohl někdo vypustit účelově, Raadová je totiž devátá na kandidátce ODS. "Nejsem hloupá, abych něco takového dělala a naši klienti také ne, aby se v takovém případě neozvali. Cítím, že mě to poškozuje, ale v den voleb už s tím mnoho neudělám," dodala zklamaně. Radnice přesto přijala opatření - důchodci musejí buď přímo do volební místnosti nebo zatelefonovat, že chtějí volit, aby přišla komise s urnou. Jinak by je obcházela automaticky.

Informaci o údajné manipulaci měla podle serveru novinky.cz poskytnout klientka domova. Jenže pod jménem, kterým se představila, v žádném ze tří kadaňských zařízení nikdo nežije. Ani další informace nedávají smysl - prý měla lobovat za kandidáta do Senátu Josefa Maška. Ten je sice místní, ale kandiduje za TOP09, ODS má vlastního kandidáta. Navíc Mašek je podle vlastních slov kritikem Raadové.

Tři stovky za hlas?

První zpráva o údajné manipulaci přišla ale sotva patnáct minut poté, co volby začaly. "Co se může stát voliči, který v den voleb prochází městem na oběd? Zastaví Vás mladá dívka, která bezelstně nabídne 300 Kč za to, když budu volit tři kandidáty ze strany ODS. :-( Jsem hodně pohoršena a zklamaná, že je vůbec něco takového možné," napsala na facebooku žena z Děčína. A ODS hned vydala zprávu, v níž se od podbných praktik distancovala. 

"Zjistili jsme, že v některých městech Ústeckého kraje (např. Děčíně či Chomutově) oslovují voliče lidé, kteří jim nabízejí 300 korun za to, že do urny vhodí lístek ODS a zakroužkováním přidělí preferenční hlasy čtyřem konkrétním kandidátům," oznámila strana v tiskové zprávě novinářům. "ODS se k takovýmto nekalým praktikám neuchyluje, hlasy voličů si nekupuje a nikdy nekupovala. Jde o zjevnou provokaci s cílem stranu poškodit," dodává vedení strany. Zároveň vyzvalo všechny, kteří se s podobnou nabídkou setkali nebo setkají, aby okamžitě informovali policii.

Městská ani státní policie však zatím žádné případy kupčení s hlasy v Chomutově hlášené nemají.