Součástí budoucího Studentského náměstí v Kadani bude kolorovaná socha císaře Josefa II. Věrni původní myšlence, podle níž je náměstí věnováno studentům a navrženo studentem, také návrh na dotvoření sochy Kadaňští zadali studentovi. Výsledek? Citlivý streetart, který oděl klasicky vyhlížející sochu do modré šerpy s nápisem „maturant".

„Na radě jsme vybírali z pěti návrhů (prohlédnout si je můžete ve fotogalerii) a nemohli se shodnout. Každému se líbilo něco jiného," informoval starosta Kadaně Jiří Kulhánek. Nakonec upřednostnili návrh s maturitní šerpou, který se nejvíc zamlouvá i jeho tvůrci. Tím je Daniel Deni Hájek, student na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara na Západočeské univerzitě v Plzni. Externě vypracovává zakázky například pro automobilku BMW a jako „vedlejšák" si střihl i návrh kolorování sochy.

„U každého návrhu jsem se snažil přijít s jiným principem. Jeden byl poctou dílu Josefa Lieslera, další byl více klasický, jiný zase streetartový. U výsledných návrhů jsem si dělal plusy a mínusy podle toho, co každý z nich říká a u ,maturanta´ bylo plusů nejvíc," vysvětlil Daniel Deni Hájek. „Je nejvíc tematický, představuje nejmodernější přístup, nejlépe komunikuje s okolím, protože bude každému hned jasné, oč jde a je nejsnáze proveditelný," doplnil.

Oproti tomu například návrh s názvem Šok v Louvre by potřeboval daleko výrazněji dobarvit a Alegorie vzdělání s dítětem, které vzhlíží k Josefu II. a s knihou, by vyžadoval nejen kolorování, ale také výrazně dotvořit.

I tak bude potřeba sochu částečně restaurovat, protože je trochu poškozená. V tuto chvíli je v dílně restaurátora, který ji navíc barevně dotvoří podle šablony dodané studentem Hájkem.

Socha dosahuje takřka životní velikosti a není originálním uměleckým dílem. Jedná se o typizovaný litinový odlitek, vyráběným ve slévárnách, který měla za Rakousko-Uherska celá řada měst a univerzit. Po pádu monarchie sochy často končily v tavících pecích. Ta kadaňská ale zůstala ušetřena. Do devadesátých let minulého století postávala v koutě za děkanským kostelem, než byla přemístěna do prostoru bývalého autobusového nádraží.

Kolorovaná socha bude součástí budoucího Studentského náměstí, které navrhl student kadaňské průmyslovky David Šmíd. Zapojení studentů do takto významného projektu charakter náměstí jen umocňuje.