V letech 2001 až 2008 prodělalo město na provozu areálu třináct milionů korun. Pak ho pronajalo, což mělo být výhodnější. Jenže za stejné období, tedy sedm let, stálo Kamencové jezero městskou kasu přes dvacet milionů.

Zjištění nevládních organizací Transparency International a Naši Politici přesně vyčísluje fakt, o kterém se mluví již dlouho. Pronájem Kamencového jezera byl pro město nevýhodný. Tým složený z auditora, analytiků a právníků při tom prošel desítky smluv, faktur a účetních materiálů týkajících se Kamencového jezera.

Ani padesátimilionová investice, ke kterým se nájemce (firma CV Relax) zavázal, městu příliš neulehčila. Ty opravdu potřebné opravy totiž zůstaly na radnici. Nakonec nyní přebírá areál, kde jsou mola v havarijním stavu, nefunkční vodní vlek, zavřený hotel i restaurace Dřevák.

V souvislosti s tím se řada lidí ptá, kdo je za to odpovědný. Odpověď se nezdá složitá. Smlouvu v roce 2008 schvalovali tehdejší radní v čele s primátorkou Ivanou Řápkovou. V odpovědi je však zároveň schovaný základní háček bylo to před osmi lety. „Tím pádem je to podle našeho právního názoru už promlčené," uvedl právník Transparency International Petr Leyer.

A stejný názor má současné vedení města. „Nikdo z právníků nenašel možnost stíhat ty, kteří to způsobili," uvedl primátor Daniel Černý. Pravda ovšem také je, že už v roce 2008 policie sama začala pronájem šetřit, zda není nevýhodný. A případ odložila, protože nezjistila, že by byl spáchán nějaký trestný čin.

Řápková: Proč to trvalo tak dlouho?Kauza Kamencového jezera se v médiích objevuje tak často, že se k ní rozhodla vyjádřit i bývalá primátorka Ivana Řápková (dnes Ivana Totter Řápková). Pozastavila se například nad tím, proč ukončení smlouvy trvalo tak dlouho, když bylo současné vedení přesvědčené o její nevýhodnosti. A zopakovala také, že město v době pronájmu na areál doplácelo a nechystalo se do něj investovat, protože peníze byly potřeba na areál na Zadních Vinohradech.