Vrátí se pětiměsíční Michal ke své mámě? Nebo sociální pracovnice zjistí, že ho nedokáže vychovávat? Ať už to dopadne jakkoli, jedna věc je jistá babybox v Chomutově zafungoval přesně tak, jak měl.

Přestože odložit své dítě nikdo nikdy neoznačí jako chvályhodný čin, není babybox žádné pokušení ďáblovo. Je důležitý hlavně jako pojistka, jak zabránit horšímu.

Použít schránku pro odložené děti je vždycky lepší řešení, než dítě nechat někde u popelnice, na lavičce, na schodech… Lékaři se o dítě postarají a když se o něj matka nepřihlásí, má šanci najít novou rodinu. Jak malý Dalibor, kterého rodiče odložili do kadaňského babyboxu loni v červnu.

A když se k němu matka později přihlásí, jako je to- mu v chomutovském případě, upozorní to sociální odbor, že je tu máma s velkým problémem. A třeba se díky tomu sociální pracovnice dozvědí o matce, která své dítě vychovávat nezvládne, a uchrání ho od horšího osudu.

Takhle to vnímá jejich zakladatel Ludvík Hess. „Babybox splnil svůj úkol. Byl k dispozici, když jej nešťastná žena viděla jako poslední řešení," uvedl.

A stejně to vyjádřila i bývalá primátorka Ivana Řápková, která pomáhala sehnat na babybox peníze. „Když se tam žádné dítě nikdy neobjeví, je to dobře. Když ho tam někdo odloží, je to také dobře, protože to třeba zabránilo horšímu činu," říká v našem rozhovoru (viz níže).

A že by babybox byl pro matky snadnou cestou, jak se dítěte zbavit? Kdyby to tak bylo, jistě by počty odložených dětí byly daleko vyšší. První schránka se otevírala v červnu 2005, dnes jich je přes padesát. Za tu dobu do nich rodiče odložili 79 dětí. Proti tomu je potřeba postavit počty případů, kdy děti dopadly daleko hůř než v péči lékařů a sociálky.

Co si o tom myslíte vy? Diskutujte pod článkem.


Babybox do Chomutova přivezl režisér

Chomutovský babybox byl otevřen v listopadu 2011. Tehdy byl druhý v kraji a sedmnáctým v republice. Kde se ale myšlenka vzala? Primátorka Ivana Řápková se pro myšlenku nadchla pro návštěvě režiséra Jiřího Stracha, který tu byl ovšem původně kvůli svému filmu… „Přijeli se scenáristou Kopeckým za paní primátorkou přesvědčovat jí o tom, že tady chceme točit nějaký film. Protože jsem takovým pomocníkem nadace pro babyboxy, tak jsem mezi řečí řekl, že by bylo dobré v Chomutově, který babybox neměl, babybox postavit. Chomutov je do jisté míry trošku náhoda. Takhle to zkouším v každém městě, kam přijedu," popisoval tehdy režisér Jiří Strach.

Chomutovský babybox

Babybox je umístěn na poliklinice vedle vchodu na dětské oddělení. Na druhé straně schránky je příjmová ambulance tohoto oddělení, kde jsou dvacet čtyři hodin denně přítomny sestry. V případě, že někdo vloží do babyboxu miminko, rozezní se v příjmové místnosti i na oddělení jednotky intenzivní péče alarm. Kromě toho ještě prostor babyboxu kontrolují sestry videotelefonem.

Přestože děťátko v babyboxu nemá setrvat příliš dlouho, je schránka dostatečně prostorná, vytápěná na 28°C a větraná.

Peníze na babybox? Sháněly se dobře, každý to chápal jako možnost zachránit život

Bývalá chomutovská primátorka Ivana Řápková (ODS).Bez ní by možná babybox v Chomutově nebyl. Pro myšlenku se nadchla a hlavně své nadšení přenesla i na sponzory a radní, kteří pak jeho vybudování zaplatili. Teď babybox pomohl zachránit malý život. „Zadostiučinění? To není zrovna správné slovo," podotýká k tomu někdejší primátorka Chomutova Ivana Řápková v našem rozhovoru.

O babybox v Chomutově jste se hodně zasadila, teď vydal první miminko. Jejich zakladatel Ludvík Hess zmínil, že to pro Vás musí být satisfakce. Cítíte to tak?
Satisfakce, zadostiučinění… To nejsou správná slova. Babybox je pojistka. Možnost zachránit lidský život. Když se tam žádné dítě nikdy neobjeví, je to dobře. Když ho tam někdo odloží, je to také dobře, protože to třeba zabránilo horšímu činu. Takhle to vnímám já.

Jak jste se dozvěděla o Michalovi, který byl do babyboxu odložen?
Volal mi pan Hess. To dítě je starší, několikaměsíční. Ze všeho je patrné, že se o něj matka starala dobře, takže zřejmě musel přijít nějaký vážný problém.

Před čtyřmi lety jste na schránku pro odložené děti sháněla peníze. Bylo lehké je dát dohromady? Ne všichni se k babyboxům stavějí pozitivně a třeba by raději dali peníze postiženým nebo dětskému domovu…
Mně se ta myšlenka líbila, byla jsem z ní nadšená a přenesla jsem to i na ty, se kterými jsem jednala. Šlo hlavně o Severočeské doly a radní (doly daly 250 tisíc, město 50 tisíc pozn. red.). Podávala jsem to tak, jak jsem to cítila, tedy že je to investice do potenciální záchrany lidského života. A takhle to pochopili i ostatní. Ano, když darujete peníze dětskému domovu, vidíte hned, kam jdou. Ale spousta peněz jde do prevence a tohle je to samé. Peníze jsme sehnali rychle, nebyl s tím žádný problém.