Slalom na chodníku? Proč ne! V Chomutově to je možné, a to na novém chodníku, který zkracuje cestu do zooparku z Březenecké. Nově vybudovaný chodník je totiž osazený lampami a stožáry, které nesou trolejové vedení. Ty stojí téměř uprostřed cesty.

Město vyslyšelo žádost svých obyvatel, aby tam chodník vybudovalo. Ti si ale jeho podobu zřejmě představovali jinak. Maminky s kočárky či invalidé si mohou zkusit slalom mezi sloupy. Kolem nich ale naštěstí projedou. Od stožáru k obrubníku při průjezdu kočárku však zbývá jen několik centimetrů.

„Skvělý chodník. Pro maminky s kočárky a pro vozíčkáře ideální," píše ironicky Nikolka Džabinka Kazdová v diskuzi jedné chomutovské facebookové skupiny. „Tady opět někdo přemýšlel," dodává.

Chodník splňuje všechny normy a město se hájí omezeným prostorem. „Z jedné strany je silnice, z druhé strany strouha, která odvádí vodu. Ta je zatrubněná a na trubce není možné postavit chodník. Navíc v místě chodníku jsou stožáry trolejbusového vedení a lampy, které se tam udělaly při stavbě kruhového objezdu," přibližuje situaci mluvčí města Jan Rödling. „Je jasné, že to vypadá nepřehledně, ale chodník dodržuje všechny normy a vždy je tam nejméně jeden metr široký průchod. Tedy s kočárkem se tam projede," dodává.

Překládat trolejbusové vedení a veřejné osvětlení by bylo pro město hodně drahé. Chodci mohou také případně využít chodník na druhé straně silnice.

PROBLÉMY VYVSTANOU V ZIMĚ

S většími komplikacemi se dá počítat v zimním období, až napadne sníh. Zbývajících pár centimetrů, které dávaly rezervu průjezdu kočárku či invalidnímu vozíku zmizí a projít po chodníku bude značně obtížnější.

„Vsadím se, že udržovaný chodník v zimě nebude. Museli by ho odklízet růčo, protože to jejich vozítko tam kvůli sloupům neprojede," strachuje se Nikola Kazdová.

Její obavy se částečně naplní. „Technické služby budou část chodníku, kam se nedostanou s technikou, uklízet ručně," poukazuje mluvčí města na jediné možné řešení.

Zhruba před rokem město řešilo podobný problém na druhé straně křižovatky. Nad kruhovým objezdem mezi sídlišti Březenecká a Kamenná byly doprostřed chodníku vsazené dvě lampy. Kvůli inženýrským sítím, která mají ochranná pásma, s nimi nebylo možné hýbat, s chodníky ale ano. Město tehdy vyslyšelo stížnosti obyvatel a nechalo zhotovitelskou firmu rozšířit u jedné z nich chodník tak, aby měli rodiče s kočárky či vozíčkáři více prostoru k průjezdu.