„Nejdřív jsem se trochu bál, ale bylo to prima," směje se sedmiletý Patrik z Jirkova. Právě si v Olejomlýnském parku několikrát objel nově otevřenou pumptrackovou dráhu. Na další otázku už ale nečeká a uhání ke stříbrné dodávce s obřím nápisem freeride.cz na boku. Běží si pro podpis Richarda Gasperottiho.

Právě nejznámější český freerider „Gaspi" včera premiérovou jízdou otevřel jedinečnou dráhu pro cyklisty, skateboardisty či jezdce na koloběžkách. „Zvládnou ji i amatéři. Možná se zdá náročná, ale každý si ji může sjet po svém," řekl ke dráze, na níž cyklisté nemusí ani šlapat.

První v kraji, druhá nejdelší v republicePumptracková dráha v Jirkově je první v kraji a šestá v republice. Je osmdesát metrů dlouhá, což z ní dělá druhou nejdelší v republice. Rozkládá se na ploše 27,7 krát 13,7 metrů a jednotlivé moduly jsou z modřínového dřeva. Její pořízení stálo 1,3 milionu, celou částku hradilo město ze svého rozpočtu.

Princip pumptracku je totiž v tom, že kolo pohání setrvačnost a cyklista mu v tom pomáhá jen pohybem těla nahoru a dolů. „Každý se na tom naučí mimo jiné pracovat s vlastním tělem, je to vážně super věc," dodáva Gaspi.

Pumptracková dráha je postavená na travnaté ploše pod hracími prvky v Olejomlýnském parku. Je přístupná komukoli a kdykoli. Už při včerejším slavnostním otevření si ji vyzkoušelo několik desítek jezdců. Převládali ti na kolech, ale byli tu i dost koloběžkářů.

Řada z nich tu nebyla poprvé. Dráha tu už totiž stojí několik dní, to jen slavnostní otevření bylo naplánováno na středeční odpoledne. „Zajel jsem sem hned, jak jsem si o tom přečetl na webu," přiznává třináctiletý Jakub, který si ani tak nenechal slavnostní otevření ujít. „Je to paráda, lepší než jezdit dokola po asfaltu," směje se.

To je věc, která těší starostu Jirkova Radka Štejnara. Ten se pro pumptrackovou dráhu nadchnul hned, jak o ní slyšel. Podle něj slouží jako skvělá možnost pro mladé, kteří ve sportu i životě hledají vzrušení a adrenalin.