Po Palackého či Beethovenově ulici jezdíme většinou pomalu. Ale jakmile vyjíždíme z centra města, šlápneme na plyn. A to přesto, že tu stále platí „padesátka"…

Radar za milion

Vyplývá to z výsledků měření rychlosti, které má Chomutovský deník k dispozici. Probíhalo na přelomu roku na dvaceti různých místech ve městě a ukazují velice zajímavá data (koukněte na tabulku dole).

Vedení radnice se na jejich základě rozhodlo zakoupit dva speciální radary na měření rychlosti. Radní už nákup posvětili, definitivní souhlas musí dát ještě zastupitelé. Vyjdou každý zhruba na milion korun.

Budou na čtyřech místech

Stacionární radary budou podle mluvčího magistrátu Jana Rödlinga na frekventovaných ulicích, kde při zmíněném měření řidiči nejvíce překračovali rychlost a kde je rychlá jízda nejvíce nebezpečná. Konkrétně to budou ulice Palackého, Vinohradská, Blatenská a Mostecká. „Za týden tam rychlost překročí desítky tisíc řidičů," dodal mluvčí s tím, že cílem je mít bezpečnější provoz na silnicích.

Na zmíněných čtyřech místech budou dva měřiče kolovat. Půjde o automatické přístroje s fotoaparátem, které nebude muset nikdo obsluhovat. Hříšníky vyfotí, záznam pošlou městské policii, která ho vyhodnotí a přepošle na magistrát, která pak přestupce obešle.

Kde se jak jezdí?

Tudy jezdí řidiči nejrychleji. Výjezd z Chomutova směrem na Otvice.Radary budou blíže centru města, kde se pohybuje nejvíc lidí. Zdaleka nejrychleji ale řidiči jezdí na výjezdech z města.

Na plyn šlápnou například hned, jak projedou kruhový objezd u zimního stadionu a míří směrem k Otvicím (místo měření na snímku vpravo). Kdyby byl radar tady, platil by takřka každý druhý! Podobně je na tom výjezd na Lipské ulici směrem ke kinu Oku. Jakmile řidiči minou benzinku, už jakoby padesátka neexistovala. Každý třetí tu maximální rychlost překročil. A každý čtvrtý to udělal na Spořické ulici, hned za posledními baráky. Tady všude přitom stále platí maximální povolená rychlost v obci, tedy 50 km/hodin.

Rychle lidé jezdí také na Písečné u točny, ve směru k Černému mostu. Tam dokonce naměřili úplně nejvyšší rychlost z celého měření, a to 133 km/hodinu!

Tabulka měření rychlosti na dvacet místech v Chomutově.