Hlavně ne další nekontrolovatelnou ubytovnu! Město chce přednostně vykoupit bývalou vojenskou budovu na Zadních Vinohradech. Bojí se, že by z ní nějaký soukromník udělal ubytovnu pro bezdomovce.

Desetiprocentní přirážka

Přízemní objekt na kraji sídliště prodává stát. Dřív sloužil jako ubytovací zařízení pro vojáky. Zástupci města sami oslovili ministerstvo obrany, když zjistili, že ubytovna končí provoz.

Ministerstvo dům městu nabízí za odhadní cenu. Šance na to, že by stát převedl budovu bezúplatně, je podle primátora Daniela Černého nulová. Naopak za přednostní prodej bude muset magistrát zaplatit dalších deset procent z ceny navíc.

Dřív, než to koupí někdo jiný…

Chomutov do toho i přesto půjde. „Chceme předejít tomu, že ji koupí soukromník a bude tam provozovat ubytovnu, nad kterou nebudeme mít kontrolu," říká náměstek primátora Marian Bystroň. „To by zhoršilo komfort bydlení v jejím okolí."

Obavy města nejsou přehnané. Podobný osud stihl policejní budovu v Libušině ulici, která dnes funguje jako ubytovna pro sociálně slabé. Nutno dodat, že k nevoli města.

Pokud by vojenskou ubytovnu nekoupilo město, šla by do dražby. Té se sice magistrát může zúčastnit také, ale o nabízené ceně rozhodují zastupitelé, takže je veřejně známá. A všichni ostatní dražitelé by tak věděli, kdy už zástupce města nemůže přihazovat.

Sociální byty, chráněné bydlení…

Objekt čp. 4181 v ulici Kosmonautů by město případně využilo k podporovanému bydlení, pro sociální byty nebo chráněné bydlení v souladu s Komunitním plánem sociálních služeb v Ústeckém kraji. Zastupitelstvo na posledních zasedání schválilo záměr výkupu ubytovny od státu. To byla to jedna z podmínek ministerstva obrany, aby se městem jednalo.