Odměna za třídění

Snížení poplatku umožnila podle kadaňského starosty Jiřího Kulhánka disciplína občanů, kteří po celý rok nepotřebné zbytky z domácnosti poctivě třídili. „Za vytříděný odpad město dostává peníze, náklady na likvidaci odpadů se nám tím snižují. Už před dvěma lety jsme informovali obyvatele, že když budou třídit, poplatek může klesnout. Je vidět, že motivace zabrala. My zase držíme slovo,“ uvedl.

Zatímco v roce 2012 lidé v Kadani zaplatili za svoz a likvidaci odpadu 496 korun, loni už to bylo jen 420 korun. „Vzorec platí i obráceně. Pokud by lidé zlenivěli a třídit přestali, jsme připraveni poplatek zvýšit. Zatím tomu ale nic nenasvědčuje,“ doplnil starosta.

Do konce září lidé vytřídili o 14 procent odpadů více než ve srovnatelném období loňského roku, což představuje úsporu zhruba 60 korun za rok.

Výši poplatku na příští rok musejí ještě posvětit 10. prosince zastupitelé.

Technické služby rozmístily vedle popelnic na směsný odpad do všech lokalit i nádoby na papír, plast i sklo. Lidé si na radnici mohou koupit za symbolickou cenu i tašky, do nichž mohou odpad podle druhu ukládat doma. „Získali jsme dotaci ze Státního fondu životního prostaředí ČR, za kterou pořídíme technickým službám vůz na odvoz skleněného odpadu,“ dodal Kulhánek.

Nejdražší Vejprty

I přes snahu co nejvíce třídit město stále na tuto službu doplácí, a to zhruba osm milionů korun ročně.

Nejvíce utratí za likvidaci odpadu lidé ve Vejprtech. Poplatek letos stoupl o 47 korun na 755 Kč. „Město i tak doplácí, skutečné náklady jsou totiž mnohem vyšší. Promítá se do nich nízký počet obyvatel, kuka vozy jezdí poloprázdné. K nejbližší skládce je od nás navíc daleko,“ vysvětlil už dříve tajemník radnice Rostislav Velek.

V ostatních třech městech zůstává zůstal letos poplatek za odpady v úrovni loňského roku. Chomutované tak zaplatí 456 korun, lidé v Klášterci 500 a v Jirkově 508 korun.