Monika bydlí se svým přítelem v třípokojovém bytě v Mostě. Byt si vybírali hlavně kvůli dobré dostupnosti centra a parkování. Měsíčně společně splácí leasing na auto zhruba 6000 korun, nájem je vychází na 10 tisíc měsíčně. „Po zaplacení dalších nezbytných výdajů nám zhruba 15 tisíc korun zbyde. S bydlením jsme spokojení, i cenově, ale dovedu si představit i přestěhování někam do přírody do baráčku a investovat peníze do vlastního,“ přiznává nájemkyně.

To, že se lidem na severu Čech bydlí vzhledem k příjmům a k nákladům poměrně dobře, ukazuje nejen její příběh, ale také výsledky nového celorepublikového výzkumu společnosti Ekonomické stavby, kterého se zúčastnilo více než 1000 respondentů. S tím, jak konkrétně bydlí, je v průměru zcela spokojený každý pátý Čech (20,4 %).

Příměstský tábor, ilustrační foto.
Na poslední chvíli. Místa na příměstských táborech na Chomutovsku ještě jsou

Největší spokojenost panuje v Libereckém kraji, kde téměř třetina respondentů odpověděla, že je zcela spokojena (27,5 %), následuje Ústecký kraj (25,3 %) a střední Čechy (24,6 %).

„Ve vlastním domě nebo bytě bydlí více než polovina obyvatel kraje, celkem 54,4 %. Oproti zbytku České republiky je v Ústeckém kraji více oblíbené družstevní bydlení, tuto formu využívá 17,7 % místních. V celé ČR tuto variantu volí pouze 6,7 %,“ zmiňuje detaily z výsledků výzkumu ředitel společnosti Ekonomické stavby David Mencl s tím, že více než třetina obyvatel Ústeckého kraje navíc neplánuje pořizovat vlastní nemovitost ani v budoucnu.

Stejně jako pro zbytek Česka je i pro obyvatele Ústeckého kraje velice důležitá cenová dostupnost bydlení, za hlavní aspekt ji označilo více než 96 % dotázaných. Mezi další kritéria výběru bydlení patří také lokalita či blízkost přírody.

Deník oslovil velké realitní společnosti, které v kraji působí, a zeptal se jich na požadavky lidí v otázce bydlení. „Jednoznačně největší zájem je o byty, i když domy se také dobře prodávají. U bytů ale poptávka dlouhodobě převyšuje nabídku a dnes byty na prodej v podstatě nejsou, pomineme-li vyloučené lokality,“ říká vedoucí pobočky M&M Reality v Ústí nad Labem Tomáš Hanauer.

Majitel psa už nechtěl, uvázal ho k lavičce a odešel. O zvíře se postarali v jirkovském útulku
Majitel psa už nechtěl, uvázal ho v Kadani k lavičce a odešel

Průměrná hodnota v případě prodeje rodinného domu je v kraji okolo 2,5 milionu korun. „V případě bytu pak lehce přes milion. Pronájem domu je záležitost velmi výjimečná, průměrně se ceny pohybují mezi 15 až 20 tisíci měsíčně. Naopak o nájem bytu je mezi klienty značný zájem, cena se pohybuje v rozmezí 120-180 korun za metr čtvereční v závislosti na stavu bytu a konkrétní adrese,“ sděluje spolumajitel kanceláře RE/MAX G8 Miroslav Štrojsa.

Například panelový byt 3+1 v krajském Ústí se dnes prodává za ceny okolo 1,2 milionu korun a vyšší. „To je ve srovnání s jinými částmi republiky stále relativně nízká cena. Tento byt lze následně pronajímat zhruba za 10 tisíc korun včetně poplatků, dnes už možná i o něco dráž, protože bytů k pronájmu je opravdu málo. Zisk pro majitele pak obvykle činí okolo 5000 korun. Co se týče bytů za cenu pod 100 tisíc korun, lze takové najít, ale výhradně ve vyloučených lokalitách,“ podotýká Hanauer.

Právě konkrétní lokalita je podle Štrojsy podstatným kritériem. 

Propastné rozdíly

„Pro většinu klientů je důležité i parkování. Ale potřeby se liší klient od klienta. Senioři mají jiné požadavky než například rodiny s malými dětmi. Někteří preferují život v centru, jiní zase hledají přírodu,“ doplňuje Štrojsa. Zájem o parkování se promítl i do ceny garáží. Ty se dnes v kraji prodávají i za 150 tisíc korun.

V rámci kraje panují v cenách nemovitostí propastní rozdíly. „Například Šluknovský výběžek je chudší lokalita, nemovitosti jsou zde levné, ale místy také neprodejné, je zde řada vyloučených lokalit. Naopak třeba v Teplicích je poptávka po nemovitostech velmi silná, dobře se prodávají byty i domy. Centrum je ale drahé a mezi kupujícími je hodně lidí z arabských zemí, kteří sem jezdí do lázní,“ vyjmenovává Hanauer.

Policie kvůli loupeži v klenotnictví pátrá po dalším svědkovi
Policie kvůli loupeži v chomutovském klenotnictví pátrá po dalším svědkovi

V posledních letech pak prudce vzrostla poptávka po bytech v Litoměřicích, kterých je zoufalý nedostatek. „Nová výstavba prakticky neprobíhá a nejsou dostupné ani volné pozemky. Průměrná cena bytu o dispozici 3+1 se v Litoměřicích pohybuje kolem dvou milionů korun. Byty stejné velikosti po kvalitní rekonstrukci a v lepších lokalitách ale mohou vyjít i na 2,7 milionu. Přesto je o ně zájem, respektive v podstatě nejsou k mání, protože je skoupili investoři,“ zmiňuje vedoucí litoměřické pobočky M&M Reality Zdeňka Gavronská.

Tyto byty je pak v Litoměřicích možné pronajímat za 10 až 11 tisíc korun měsíčně. „Zájem potenciálních nájemníků je obrovský. Na jeden inzerát se téměř okamžitě ozývá až 35 zájemců,“ dodává Gavronská.