První akce se odehraje 1. července v Jirkově ve spolupráci s městem. Hned druhý den má Milan připravenou svou samostatnou akci a to cyklojízdu z Jirkova na I. Mlýn. Poslední akcí bude v srpnu pěší cesta od Sněžky do Jirkova. Všechny akce mají jeden cíl. Pomoci splnit sny nevidomé školačce Terezce Lukšíkové z Jirkova.

„Dvě své vlastní akce jsem se rozhodl přidat proto, že přispívat na konto pro Terezku bude možné až do konce srpna. Přišlo mi hloupé, udělat jednu akci začátkem července a pak do konce prázdnin už nic," vysvětluje Milan. Je přesvědčený, že lidi bude Cesta proti bolesti zajímat i během prázdnin a také chtěl přispět nějakým způsobem sám individuálně.

Běh a koncert v Jirkově už je vyzkoušenou akcí, cyklojízda naváže na loňskou jízdu na kole po republice a cesta ze Sněžky do Jirkova je vlastně takovým tréninkem na příští rok, kdy se chce Milan dojít pěšky ze Slovinska až do Jirkova. „Jízda z Jirkova na I. Mlýn má umožnit lidem, aby se k charitativní akci připojili také na kole," prozradil záměr Milan.

Peloton s Milanem odstartuje na náměstí v Jirkově 2. července ve 14:00 hodin odpoledne. Trasa povede po cyklostezce kolem zooparku do Bezručovo údolí. Na pěší tůru ze Sněžky do Jirkova se Milan vydá 15. srpna. „Půjdu jen s batohem a stanem na zádech, ale hlavně s úsměvem jak na tváři tak v duši," usmívá se Milan. Jak dlouho půjde a kdy dorazí domů, zatím sám neví. „Čeká mě 220 kilometrů, ale už se na cestu moc těším. Nejdůležitější body trasy jsou pro mě tři české hory, a to Sněžka, Říp a Milešovka. Všechny chci během cesty vyšlápnout," smál se Milan.

Věří, že trasu neabsolvuje sám. „Hrozně by mě totiž potěšilo, kdyby se ke mně někdo během cesty přidal, a já tak mohl znovu poznat další báječné lidi," uvedl Milan. Celou trasu bude dokumentovávat svém facebookovém profilu a Instagramu (www.instagram.com/cestaxbolesti).

Trasa, kterou chce Milan Dzuriak ujít během letošní akce Cesta proti bolesti.

Jeho nápad absolvovat tak dlouhou cestu pěšky se nesetkal s velkým pochopením jeho ošetřující lékařky. „I když se to nezdá, letošní cesta pěšky bude pro mě z důvodu nemoci náročnější, než cesta na kole minulý rok. Lékaři mi řekli, ať beru na svoji nemoc a zdraví ohled. Rozhodl jsem se i přesto do toho jít, protože věřím a doufám, že těmito malými činy dokážu motivovat lidi, aby více věřili v sebe sama," okomentoval svůj stav Milan.

Věří, že se i letos povede nasbírat dost peněz na to, se nevidomá Terezka Lukšíková dočkala speciální tiskárny pro cvičení braillova písma, mobilního telefonu pro nevidomé a mohla absolvovat hypoterapeutickou jízdu na koni.