Přirozená generační obměna, snaha o nabrání nového směru nebo čistka z politických důvodů? Krajští radní v květnu odvolali dlouholetého ředitele chomutovského muzea Stanislava Děda, ten se o místo ucházel znovu. Přestože v červnu profesní schopnosti v konkursu obhájil, radní místo něj šéfkou instituce zvolili bývalou chomutovskou muzejnici Markétu Prontekerovou.

Dokládá to zápis z výběrového řízení, který se objevil na webu muzea. Podle něj výběrová komise Děda navrhla radním k opětovnému jmenování ředitelem. Jenže to se nestalo. V komisi seděla také komunistická radní Jitka Sachetová. Jako její předsedkyně i ona hlasovala pro vítězství Děda. Rada, jejíž je členkou, ale rozhodla jinak. Redakce ji požádala o vyjádření, radní však neodpověděla.

Muzeum láká hlavně milovníky letecké historie.
Vzhůru do dalších let. Letecké muzeum v Kovářské slaví dvacet let

V otevřeném dopise pro organizaci Lungta Sachetová ale odmítla Dědovo tvrzení, že jeho odvolání bylo politicky motivované.

„V institucích ani po patnácti letech neproběhla přirozená obměna nejvyššího vedení,“ uvedla Sachetová. „Organizace přitom procházejí vlnou zásadních změn z pohledu jejich řízení,“ dodala. Konkrétně jde o změny v zadávání veřejných zakázek, nebo v elektronické spisové službě. Kraj chtěl podle ní zapojit do rozhodování nové osobnosti, které změny zvládnou.

Ilustrační foto.
KRÁTCE z Chomutovska: Přečtěte si stručný přehled

Stranická příslušnost ale nemusela hrát roli. Podle zjištění redakce totiž neměla komise příliš z koho vybírat. Další dva kandidáti totiž neměli dostatečné pracovní a odborné zkušenosti. Bylo proto logické, že se komise uchýlila k navržení Děda a Prontekerové.

Potvrzují to i slova člena komise a ředitele ústeckého muzea Václava Houfka. „Nejvíc jsme, kromě zhodnocení zkušeností a koncepce, kladli důraz na to, jaký mají kandidáti potenciál udržet kontinuitu,“ říká Houfek. „Muzea jsou instituce, kterým nesvědčí razantní změny, práce v nich je běh na dlouhou trať a s každými novými tvářemi hrozí, že se od toho kurzu odchýlí,“ vysvětluje.

Wifi. Ilustrační foto.
Chomutov chce město prošpikovat chytrými technologiemi

Podle Děda měla krajské radě, kterou z poloviny tvoří členové komunistické strany, vadit jeho spolupráce s německými krajanskými spolky a vyvěšování tibetské vlajky. Děd dříve prohlásil, že se proti výsledku konkursu odvolá. „Chci se v každém případě odvolat, nenechám jim to jen tak zadarmo,“ uvedl.