Dost neobvyklý obrázek se naskytl během posledních dvou nocí řidičům na silnici I/13 při průjezdu Kláštercem nad Ohří. Firma Eurovia CS Karlovy Vary, která zde provádí rekonstrukci silnice, prováděla pokládku vrchní asfaltové vrstvy během noci. Díky tomu se oprava silnice zkrátí o dva dny.

„Rozhodli jsme se pro tohle řešení sami s ohledem na to, že se jedná o velmi vytíženou komunikaci," prozradil Chomutovskému deníku Ladislav Keller, hlavní stavbyvedoucí firmy Eurovia, který má opravu na starosti. Jeho slova potvrdil Karel Melzer, technický pracovník ŘSD Chomutov. „My jsme v požadavku na zhotovitele podmínku pracovat v noci neměli. Eurovia si zařídila vše potřebné pro noční pokládku asfaltu sama," uvedl Melzer.

NETRPĚLIVÍ ŘIDIČI

To, že se na opravě silnic pracuje i v noci, u nás na rozdíl od západních zemí, nebývá příliš obvyklé. „Nedovedete si představit, jak dokáží být řidiči v kolonách při čekání nepříjemní," prozradil Melzer. Někteří řidiči při čekání na průjezd zasypávají pracující dělníky vulgárními slovy. Například: „Proč to pitomci neděláte v noci?" Stavbyvedoucí ani dělníci si však z takového chování už dávno nic nedělají.

„Nám nešlo ani tak o to, abychom vyhověli řidičům, jako o zachování technologických postupů a tím pádem o kvalitu pokládky," přiznal Keller. Ve frontách s ostatními vozy totiž musí stát také auta s materiálem firmy. To nejen prodlužuje dobu opravy ale má vliv také na materiál, který se pak nemůže položit na vozovku v ideálním stavu.

VSTŘÍCNOST ÚŘADU

„S povolením pokládat asfalt v noci problém nebyl. Všichni nám vyšli vstříc až na počasí," řekl Keller. První noc jsme měli v plánu položit cca 750 tun asfaltu, ale podařilo se položit jen asi 450 tun. Druhou noc už bylo počasí lepší a tak se částečně podařilo skluz dohonit. Zbytek se položí během dne. „Místo čtyř dnů tak budeme v tomhle frekventovaném úseku blokovat provoz jen dva dny," dodal Keller.

Původně měla pokládka asfaltu na komunikaci I/13 probíhat v noci 16. a 17. 6. od 18 hodin do 03 hodin, ale protože meteorologové hlásili na noc 16. 6. krupobití, tak se pokládka posunula o jeden den. „Občany jsme o změně informovali na webu města, facebooku a mobilním rozhlasem," uvedla mluvčí města.

Firma Eurovia nebude od ŘSD za noční práce požadovat žádné peníze navíc. „Bereme to celé na sebe, snad to obyvatele v okolí silnice příliš nerušilo, " řekl Keller.

O noční pokládce informovala radnice obyvatele města na svých webových stránkách a požádala je o pochopení. Ohlasy řidičů na zkrácení termínu opravy byly vesměs pozitivní. „Z takového přístupu by si měly vzít příklad i další firmy, které každý den blokují dopravu v celé republice," uvedl během noční pokládky jeden z projíždějících řidičů.