Kadaňské víno bude na první pohled rozpoznatelné. Od jiných lahví vína ho odliší líbezná dívčí tvář ověnčená hrozny vína a Františkánský klášter. Osobité a reprezentativní viněty jsou dílem kadaňské výtvarnice Jitky Gavendové, která vyhrála soutěž vypsanou městem.

„Své návrhy nám poslalo dvacet osm navrhovatelů, kdy každý poslal jeden až pět návrhů. Sešlo se jich více než padesát, což je opravdu hodně," informoval starosta Jiří Kulhánek. Pocházely od profesionálů i amatérských výtvarníků, protože přesně tak znělo zadání. Do nejužšího finále se ale nakonec dostaly práce osmi ostřílených profesionálů.

„Byl problém vybrat ty nejlepší návrhy, hodnotili jsme je a dávali jim hlasy skoro hodinu," prozradil starosta. „Dokonce jsme zakryli jména, aby nás neovlivňovala. Některé styly jsou ale tak čitelné, že bylo stejně jasné, kdo je autorem," dodal.

Pobavená diskuze a spousta hlasů pro i proti se strhly například kolem návrhu viněty s přiopilým psem (viz info-blok). Většina radních se nakonec shodla na návrzích výtvarnice Jitky Gavendové, které jsou půvabné a dobře zapamatovatelné. Ta od města získává odměnu dvacet tisíc korun a především výsadu reprezentovat svou prací město.

První lahve bílého polosuchého vína ozdobeného vinětou s klášterem, si budou moci koupit návštěvníci zářijového Svatováclavského vinobraní a kdykoli poté budou k mání také v Hradní vinotéce a infocentru.

Kadaňské víno bude prvním regionálním produktem města. Protože město nemá licenci, stará se o jeho produkci vinař, který spojil vinnou odrůdu Malverina pěstovanou v Kadani s Kernerem z Března.

Zaujala i viněta od rebelaHumorná viněta se zvracejícím psem.Velkou pozornost si u kadaňských radních získala nekorektně humorná viněta se zvracejícím psem. Navrhl ji student designu Daniel Deni Hájek, který je také autorem streetartového kolorování sochy císaře Josefa na Studentském náměstí.
„Je to odvážný autor, tak přišel s odvážným návrhem," líbí se starostovi Jiřímu Kulhánkovi. Recesi ocenili i mnozí další radní, protože má ale viněta prodávat a především reprezentovat město, nevybrali ji.
„Posloužit by ale mohla dodatečně třeba pro zvláštní edici vín," nevyloučil Miroslav Jancák z odboru životního prostředí. „Pokud by o ni vedení města projevilo zájem, pak bychom autora oslovili," dodal.

ROZHOVOR S VÝTVARNICÍ JITKOU GAVENDOVOU Výtvarnice Jitka Gavendová.

„Nechala jsem se unést Malverinou"

Váše návrhy na vinětu zvítězily, jaký z toho máte pocit?

Mám ohromnou radost. Dala jsem je do soutěže, aniž bych v něco doufala, jen jsem nechtěla chybět jako regionální výtvarnice. Mám svoje léta a tušila jsem, jak to ve světě chodí mladí jsou dravější, tak jsem překvapená, že vybrali mé návrhy.

Jak dlouho jste na nich pracovala?

Měla jsem ně málo času. O soutěži jsem věděla, poznámku o ní jsem si dala za pera, abych nezapomněla. Ale přišla mi velká zakázka a nemohla jsem se tomu věnovat. Nakonec jsem na ně měla asi čtrnáct dní, kdy jsem udělala pár skic. Jsou to perokresby, kterými nemůžete nic zkazit, protože v jednoduchosti je krása.

Nechtěla jsem to dělat ve velkém stylu, jsou to takové švihovky, které už má člověk v ruce.

Řekněte nám něco k motivům, které jste vybrala. Oslovila mě hlavně dívka se slastným úsměvem…

Nechala jsem se unést tím názvem Malverina (směje se). Chtěla jsem tam dát nějaký ženský prvek, musíme přece za ženy bojovat. Tak je to ovíněná bohyňka vína.

A druhý motiv?

Na něm je Františkánský klášter, kde se víno pěstuje a který dělá propagaci městu.

Patnáct let jsme tam bydleli a dělali tam holýma rukama, když to bylo potřeba. Tenkrát to bylo pro Oblastní muzeum v Chomutově, které tam mělo archivy a depozity ze zničených obcí. Byl tam nádherný život, nenechám na něj dopustit.