Do průmyslové zóny Královský vrch u Kadaně míří nový investor. Jednu z hal, které loni opustila firma Kyocera, obsadí dánská Blika. Práci tu najdou především kovoobráběči.

Severská společnost má zájem o menší z hal v areálu, označovanou jako KA2. Nejprve ji chce trochu rozšířit a poté tu spustit výrobu. Chomutovský deník to zjistil z informačního systému EIA, následně mu ji potvrdila i developerská firma CTP. Ta areál bývalé Kyocery koupila a haly bude pronajímat.

„V první fázi firma plánuje zaměstnat až padesát, ve druhé fázi pak až sto lidí," říká Ivana Škodová, manažerka z CTP. Firma vyrábí ocelové skříně a další průmyslový nábytek. Uplatní se tu proto kvalifikovaní operátoři strojů, svářeči, operátoři pro povlakování, montážní dělníci. Rovněž budou vytvořena pracovní místa v administrativě a na vedoucích pozicích.

Dánové chtějí s přístavbou k hale začít ještě do března, letos v létě pak plánují zahájit výrobu.

Coby prostředník mezi firmou a developerem přivedl Bliku do Kadaně Jiří Suremka. „Původně se ohlíželi po hale někde v Ústí nad Labem, nakonec jsem je ale přesvědčil, aby šli k nám do okresu," prozradil Chomutovskému deníku. Plánuje teď zmapovat podobné příležitosti v celém kraji a nabízet je společnostem ze Skandinávie, na něž má kontakty.

Japonská společnost Kyocera Solar Europe ukončila v kadaňské zóně výrobu fotovoltaických panelů loni, a to po devíti letech. O práci přišlo 275 lidí. V areálu je ještě druhá hala, kterou rovněž odkoupila developerská firma CTP. Nájemce do ní se hledá.

Co se bude v Kadani vyrábět?Přímo v kadaňské závodě by mělo vzniknout cca 18 tisíc šatních a dílenských skříněk za rok, k tomu asi tisícovka ručních vozíků. Technologie výroby spočívá převážně v řezání a tvarování ocelových plechů na lisech a strojních ohýbačkách, vysekávání jednotlivých částí z plechu na CNC strojích, svařování vzniklých částí do větších celků (ručně, automaticky i roboticky) a konečné povrchové úpravě práškovým lakováním. Na konci se díly manuálně smontují a zkompletují. Výrobky budou putovat především do evropských zemí.