Po druhém požáru došlo na kompletní rekonstrukci elektroinstalace, která si vyžádala několik dnů práce. Obyvatelé domu si mohli prvně rozsvítit a zapojit spotřebiče v úterý.

„Od úterka je elektřina v provozu odshora až dolů a lidi můžou být konečně spokojení, že si mohou zapnout elektriku a řádně užívat byt," ulevilo se předsedovi společenství vlastníků jednotek Františku Hříbalovi. „Výtahy se spustí dnes," dodal.

Kvůli výpadku elektřiny nebylo možné v lednicích skladovat jídlo, lidé po setmění zažívali nechtěné černé hodinky, nemohli prát v pračce, ani si rozsvítit v koupelně a na toaletě. Kdo mohl, trávil čas raději u příbuzných nebo co nejvíc pobýval venku.

SVJ obratem zmocnilo společnost Sanace PO, která zajišťuje odstranění škod po požárech a uvedení objektu do původního stavu, aby zařídila kompletní servis, včetně zajištění nových elektrorozvodů odborníky. Ty jsou hotové.

„Teď obcházejí obyvatele domu, aby zjistili, kolik z nich má začouzené byty a bude chtít vybílení bytu," podotkl František Hříbal s tím, že by na malování mohlo dojít do týdne.

K prvnímu požáru došlo v paneláku v Krušnohorské ulici 29. dubna před půl pátou ráno. Hořelo v elektrických rozvodech ve stoupačkách na společné chodbě. Hasiči evakuovali na čtyřicet obyvatel vchodu a devět lidí záchranka převezla do nemocnice, protože se nadýchali zplodin z kouře. Ačkoli ten samý den proběhla revize elektroinstalace, druhý den se vše zopakovalo. Tentokrát se obyvatelé evakuovali sami a v nemocnici skončil jediný člověk.

Co bylo příčinou požárů mají pomoci odhalit znalecké posudky. „Ty zatím ještě nejsou hotové," informovala policejní tisková mluvčí Marie Pivková.

Dosud také nebyla stanovena celková škoda. „Aby mohla být vyčíslena, musíme mít pohromadě i náklady na opravy v domě," vysvětlila mluvčí.