Komplikace

Kyjický klub ukončil činnost. Město mu proto vypovědělo nájemní smlouvu, převzetí hřiště se však zkomplikovalo. „Zástupce klubu nepřebíral poštu, museli jsme proto čekat na uplynutí výpovědní lhůty. Do té doby ale fotbalisté demontovali plot kolem hřiště, a plocha tak zůstala volně přístupná. Odnesly to především unimobuňky, v nichž měli fotbalisté zázemí. Staly se totiž útočištěm bezdomovců před nepřízní počasí,“ vysvětlil jirkovský starosta Radek Štejnar.

Buňky nelze odstranit

Zdevastované buňky by hasiči rádi z hřiště odstranili a celý prostor vyčistili. Zatím to však není možné. Buňky postavili na pronajatém pozemku fotbalisté, pracovníci stavebního úřadu nyní zjišťují, zda měl klub náležitá povolení. „Buňky nemůžeme zbourat ani opravit i z toho důvodu, že finanční úřad tento nemovitý majetek klubu obstavil kvůli dluhu,“ doplnil starosta.

Oplocení svépomocí

V nejbližší době hasiči hřiště alespoň znovu oplotí, aby zabránili případným dalším škodám. „Materiál potřebný k obnovení plotu zakoupí město, hasiči jej vybudují svépomocí,“ upřesnila místostarostka Jirkova Dana Jurštaková.

Dotační pravidla

K finančním potížím FK Jirkov - Kyjice nejspíš přispělo i snížení dotace, kterou každoročně klubu poskytovalo město.

Před rokem totiž zastupitelé pravidla pro rozdělování příspěvků sportovním organizacím změnili. Hlavním kritériem je nyní počet mladých sportovců, které klub vychovává. Následně se přihlíží také k úspěchům mládežníckých týmů.

Konec klubu

Nová pravidla zvýhodnila fotbalisty VČSA Ervěnice. Klub loni dostal od města 620 tisíc korun, o 235 tisíc více než v roce 2012. Naopak výrazně si pohoršily fotbalisté z 1. SK Jirkov a právě FK Kyjice. Zatímco 1. SK obdržel po změně pravidel o 70 tisíc korun méně, Kyjičtí se museli smířit se snížením příspěvku o 83 tisíc korun. Byl to šestapadesátiprocentní propad, a jak se ukázalo, pro klub likvidační.