V pondělí dopoledne vyjeli hasiči a policisté k požáru v Chomutovské ulici v Kadani. Z paneláku vyvedli sedm lidí, kteří se nadýchali škodlivých zplodin z kouře. Děti a jednoho dospělého sanita převezla do kadaňské nemocnice. Nikdo nebyl v ohrožení života.


V domě začalo hořet před jedenáctou hodinou dopoledne. „Šlo o byt 1+2 ve čtvrtém patře, kde hořela televize, stolek a věci okolo. Vypadalo to na dětský pokojíček," předpokládá velitel kadaňských dobrovolných hasičů Martin Apolen.


Podle jeho slov nebyl požár nijak masivní, a tak nebyly největším nebezpečím plameny, ale zplodiny, které se dostaly spalováním do vzduchu a jichž se nadýchali jak obyvatelé bytu, tak i někteří sousedé. „Jednalo se o dospělého muže a čtyři děti a z vedlejšího bytu jsme ještě vyvedli dva chlapce, kteří byli sami doma," upřesnil velitel. Všichni byli převezeni do tamní nemocnice.

Byt, ve kterém hořelo, je v tuto chvíli neobyvatelný. „Celý je plný černých mastných sazí, kvůli žáru vypadlo okno směrem do dvora a rozpustil se plastový ventil na radiátoru, takže v bytě stříkala voda," načrtl velitel, jak to v bytě vypadá.


Podle odhadu členky tamního společenství vlastníků Andrei Badiové, bude neobyvatelný nejméně půl roku. „Nevím, kam ti lidé půjdou bydlet, snad k příbuzným. Potíž je, že žili v pronájmu, takže se jim o náhradní ubytování nemůže ze zákona starat město, ale nájemce. Alespoň jsme nabídli sousedce, která má zakouřený celý byt a černé stěny, že jí z pojištění společenství uhradíme dočasné náhradní ubytování," doplnila. „Jenže odmítla, říkala, že to vydrží," doplnila Badiová.

Vchod, kde došlo k požáru, prý patří k těm problémovějším. „Jsou tam lidé s exekucemi. Rodina, které se to stalo, ale nepatřila k těm nejhorším. Jen si tam někdy pouštěli dost nahlas hudbu," dodala.


Co požár zavinilo zatím není zcela jasné. „Hasiči mluvili o špatném kabelu u televize," zmínil starosta Kadaně Jiří Kulhánek. Podle policejní tiskové mluvčí Marie Pivkové ale vyšetřovatelé zatím nemají jistotu a po příčině stále pátrají.


Během dne hasiči byt procházeli ještě s termokamerou, aby dokonale prohlédli, jestli někde nedochází ke žhnutí, jinak je zapečetěný.


Odpoledne byly z pozorování v nemocnici propuštěni dva chlapci z vedlejšího bytu a dospělý muž z toho, který byl zasažený. Ostatní děti musely v nemocnici zůstat. „Čtyři děti jsou v současné chvíli hospitalizovány na dětském oddělení," sdělila asistentka ředitele kadaňské nemocnice Lenka Pešová.