Co říkáte na výsledek a hlavně rozdíl? Původně jste čekal menší…

To je pravda, tak velký rozdíl jsem nečekal, přeci jen ČSSD je silná strana a své voliče má také disciplinované. Dostal jsem o něco více hlasů než v prvním kolle, takže zřejmě zafungovala i podpora od jiných kandidátů. Vítěz může být jen jeden a mě těší, že jsem to já.

Co myslíte, že rozhodlo?

Myslím, že se zúročila má dlouhodobá práce. Jsem pro lidi čitelný, neměním názory, snažím se být normální. A mému soupeři mohlo ublížit, jak lidé špatně vnímali to spojení ODS a ČSSD na komunální úrovni v Chomutově. Určitě mě nevolili jen komunisté, těch je v okrese na pět stovek. Takže jsem musel být volitelný i jako člověk, ne jen kvůli straně.

Jak vnímáte nízkou volební účast?

Očekával jsem ji okolo třinácti procent, takže mě to moc nepřekvapuje.

Myslíte, že je to tím, že jde o Senát nebo lidi prostě nechápou dvoukolový systém?

Asi obojí. Senát je tu dlouhodobě vnímám jako nějaký přívažek. Že tam sedí samí darmožrouti a je zbytečné je živit. Nechápou, že to vychází z Ústavy, že máme dvoukomorový parlament a že Senát je opravdu demokratická pojistka. Projevilo se to naposledy třeba u církevních restitucí. Kdyby Senát neexistoval, už by byly schválené. Navíc senátoři jsou často nadstraničtí a věcnější. Já bych naopak ponížil počet poslanců ve sněmovně.

Kde jste výsledky druhého kola sledoval?

Byl jsem pozván i do Prahy, ale nakonec jsem zůstal v okresním sídle. Byli tu mí přátelé, lidé, co mi pomáhali s kampaní. Takže jsem dal přednost jim a jsem rád.

Chcete ve druhém volebním období jako senátor dělat něco jinak?

Levice posílila a komunističtí senátoři v minulosti často drželi levicový směr i v době, kdy ČSSD nebyla jednotná. Někdy jsme byli jazýčkem na vahách a třeba jen díky nám prošly levicové zákony. A ČSSD by to měla ocenit. Proto bych si chtěl do budoucna vybudovat v Senátu trochu silnější pozici. Nejsem sice funkcionářský typ, ale rád bych byl místopředsedou nějakého výboru, ať jsem věcem blíž a mám větší páky.

Co bude Vaše první zásadní téma v práci v Senátu?

Chci pokračovat v přípravě nového trestního zákoníku a také vytvořit podvýbor z naší pracovní skupiny pro kulturní dědictví. Senát se zabývá různými peticemi, často se týkají zchátralých kulturních památek a ne vždycky se jim majitelé věnují tak, jak by měli. Nechceme, aby usnesení byly jen formální, ale aby se s tím něco začalo dít. V návaznosti na kauzu Lázní Kyselka uvažujeme také o vytvoření zákona o minerálních vodách. Je to naše bohatství, ze kterého má soukromník miliardy, ale pak se pořádně nestará ani o svůj majetek. Tak by to být nemělo.