I letos ve spolupráci s nadaci Život dětem spojí hokejový fanoušci v Chomutově tradiční Turnaj Fanoušků s charitou. „Rozhodli jsme se i letos pomoci potřebným. Loni to byl Adámek Marschálek a letos chceme co nejvíce pomoci tříletému Zdeněčkovi Navrátilovi z Jirkova, sdělil Chomutovskému deníku hlavní pořadatel turnaje a hrající manažer týmu AHC Phantoms Patrik Karger.

Po dobu turnaje mohou lidé přispívat Zdeněčkovi do kasiček, nebo kupovat plastová srdíčka, magnetky či silikonové náramky. V neděli se na turnaji objeví také Zdeněčkův otec, se kterým udělá rozhovor moderátor turnaje.

Zpočátku v pořádku

Zdeněček se narodil s dětskou žloutenkou a šelestem na srdci, ale přesto byl první půl rok jeho života bez problémů. „Zpočátku byl velmi čiperný, ale mě se po čase zdálo, že přibírá rychleji než by měl," okomentovala první příznaky toho, že něco není v pořádku maminka Denisa Navrátilová. Při konzultaci s lékařkou však se dozvěděla, že si nemusí dělat starosti a že je vše v pořádku. Jenže po půl roce života, když měl chlapeček za sebou tři vakcíny povinného očkování hexavakcínou, se u něho objevil poprvé třes v nožičce, do které mu vakcínu píchali. „Pak se jeho vývoj začal zpomalovat. S manželem jsme nabyli dojmu, že to není normální. Měli jsme možnost srovnání se starší dcerou. Ta toho v jeho věku už uměla mnohem víc," vzpomíná maminka. Přesto i tehdy doktorka rodiče ubezpečila, že se nic neděje. „Řekla nám, že Zdeněček je prý pouze trošku opožděný, a do zprávy v očkovacím průkazu napsala, že je zdravý," prozradil otec Zdeněk Navrátil.

Nakonec rodiče vyměnili doktorku a svého syna nechali pořádně vyšetřit v pražské fakultní nemocnici. V té době už Zdeněček spíše jen ležel, nožičky měl téměř bez pohybu a již vůbec neseděl.

Krutá diagnóza

V Praze lékaři konstatovali velmi smutnou diagnózu trvalé neurologické poškození mozku, které vyplývá z vývojové vrozené vady centrální nervové soustavy. „Byl to pro nás šok," uvedli rodiče. Zdeněček trpí středně těžkou mentální retardací a těžkou hipotonií, proto není schopen koordinovat pohyby, nemůže chodit, jenom leze po čtyřech a bohužel ani nemluví. Maminka s chlapečkem několikrát denně cvičí Vojtovu metodu, aby co nejvíce posílala jeho nožičky.

Ve třech letech je na tom Zdeněček mentálně přibližně stejně jako roční dítě. Musí pravidelně rehabilitovat ve specializovaném denním stacionáři pro tělesně postižené, kam s ním maminka jezdí. Péče o malého Zdeněčka je pro rodiče velkou fyzickou, psychickou, ale i finanční zátěží. Ale jeho úsměv jim dodává sílu v této nelehké situaci. Malý Zdeněček nyní velmi potřebuje intenzivní individuální rehabilitace, které zdravotní pojišťovna nehradí. Ty jsou ale drahé a přijdou na 100 000 korun.

„V současné době je Zdeněček s maminkou v Jánských lázních. Asi měsíc tu bude rehabilitovat na různých přístrojích," uvedl otec. Pomoci Zdeněčkovi mohou lidé také prostřednictví dárcovských sms zpráv.

Vlastní turnaj

Dvoudenní Turnaj Fanoušků se koná už po šesté. Začíná už dnes ráno. Hrát se bude stejně tak jako při minulém pátém ročníku turnaje v SD Aréně v Chomutově a to ve dvou skupinách. Chomutovsko má v turnaji dva zástupce . Je to Kadaň a Chomutov.

Skupina A: Brno, Plzeň, Sparta, Budějovice, Kadaň. Skupina B: Chomutov, Litvínov, Karlovy Vary, Pardubice, Mladá Boleslav. Turnaj odstartuje v sobotu v 7:00 hodin zápas Sparta České Budějovice. Více informací o nadcházejícím turnaji lze získat na webových stránkách www.turnajfanousku.cz.