V sobotu dopoledne proběhl každoroční trénink vyprošťování topících se osob ze zamrzlého rybníka. A jako každý rok probíhal nácvik na suchu, nebo přesněji v hromadách studeného sněhu.

„Naše jednotka nevlastní takzvaný suchý oblek, což je speciální neoprén, který na dočasnou dobu zajistí hasiči teplo. Trénovat proto musíme mimo vodu," vysvětluje velitel zásahu Jan Švestka. Pořizovací cena obleku je velmi vysoká a hasičům, kteří nemají to štěstí alespoň jeden exemplář vlastnit, tak nezbývá nic jiného, než se s plnou parádou vrhnout do sněhu.

Základ výcviku tvoří práce se záchranným žebříkem a lanem, pomocí kterých se tonoucí vytáhne z ledu zpátky na hladinu. „Při zásahu jde o každou vteřinu, samotné vyproštění se musí počítat na minuty, jinak hrozí tonoucímu umrznutí," popisuje velitel.

Černovičtí hasiči navíc netrénují nadarmo, poslední nešťastník se pod led probořil před dvěma lety. „To byl kuriózní případ, kdy se jeden cyklista rozhodl, že místní rybník Černovičák přejede na kole, led ale samozřejmě nevydržel a praskl," vypráví Jan Švestka. „Dobře to ale dopadlo, cyklistu jsme včas vytáhli a předali do rukou lékařů," uzavírá.

Černovická jednotka měla na pilno i po zbytek víkendu, v neděli zasahovala po boku dalších jednotek u požáru havraňské haly na výrobu plastových automobilových součástek.